Traian Băsescu, discurs vehement în Parlamentul European. Nemulțumirea fostului președinte
- Andrei Calin
- 18 iunie 2020, 20:42
Traian Băsescu, fost președinte al României în perioada 2004 - 2014, actual europarlamentar comentează, pe Facebook, abordarea pe care a avut-o în Parlamentul European privind subiectul autonomiei strategice a Uniunii Europene.
Omul politic a explicat că UE nu dispune de un arsenal nuclear care să impresioneze și astfel nu poate să descurajeze țările care sunt o forță la acest capitol sensibil
„UE şi autonomia strategică. În Uniunea Europeană există un curent relativ puternic cu privire la autonomia strategică a UE din punct de vedere militar. Sunt unul dintre politicienii care critică argumentat această abordare ce vizează îndepărtarea de NATO şi implicit de SUA, în condiţiile în care Uniunea Europeană nu dispune de un arsenal nuclear care să se constituie într-o capacitate de descurajare credibilă, raportat la ţările care sunt recunoscute a fi mari puteri nucleare”, a scris Traian Băsescu pe Facebook. Fostul președinte a mai afirmat:
„În acest sens, în plenul Parlamentului, am criticat sever raportul Danjan care susţine autonomia strategică a UE, în detrimentul unei alianţe puternice cu SUA, ca singură soluţie politică şi militară pentru menţinerea echilibrului nuclear de descurajare”, a spus Traian Băsescu, care a postat pe rețeaua de socializare și un filmuleț cu discursul său.
Băsescu desființează starea de alertă: „Prostituăm legea!”
Băsescu, atac de la tribuna UE: „Timmermans şi Kovesi presau sistemul să furnizeze dosare şi arestări”
Miercuri, Traian Basescu anunța că negocierile dintre UE și Marea Britanie, pentru faimosul Brexit sunt în impas.
„BREXIT fără Acord? Negocierile pentru obținerea unui Acord între UE și Regatul Unit sunt în impas. De trei luni, după toate rundele de negociere s-a anunțat ”lipsă progres” ceea ce prefigurează o încheiere a perioadei de tranziție de la 31.12.2020 FĂRĂ Acord.
Pe fond, divergențele pleacă de la faptul că britanicii doresc unele derogări de la criteriile pieței unice, în timp ce negociatorii UE vor ca insularii să accepte lucruri pe care nu le-au acceptat când erau parte a Uniunii. În aceste condiții am propus o abordare care să evite lipsa unui acord, dând și soluția de deblocare”, scria europarlamentarul, care avertiza.
„Lipsa unui Acord cu Regatul Unit va determina Statele Membre să realizeze acorduri bilaterale, ceea ce va fi în detrimentul acțiunii unitare a Uniunii Europene. Dacă va fi un BREXIT fără acord, va fi o înfrângere egală pentru diplomația ambelor părți, dar și un semn consistent al incompetenței diplomației europene.”