Alexandru Rafila, adevărul despre manipularea datelor cu bolnavii de Covid-19

Alexandru Rafila, adevărul despre manipularea datelor cu bolnavii de Covid-19

Medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a comentat declarațiile politice făcute de mai mulți lideri PSD, potrivit cărora guvernanții manipulează datele referitoare la cazurile de COVID-19 înregistrate în ţara noastră.

Profesorul Rafila a avertizat că propagarea acestui tip de scenarii, despre raportări false, sunt periculoase. Totodată, Alexandru Rafila a explicat că toate cazurile sunt raportate de fiecare județ în parte, iar informațiile sunt introduse într-o platformă securizată de STS care face imposibilă manipularea acestora.

„Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre”, a subliniat  Alexandru Rafila, într-o intervenție televizată.

El a spus că declarațiile făcute de liderii politici arată că aceștia nu sunt la curent cu sistemul de raportare dar, pe de altă parte, a precizat că autoritățile ar trebui să prezinte mai des modalitățile de colectare și raportare a acestor date referitoare la cazurile de COVID-19.

„Aceste lucruri ar trebui mai mult explicate şi atunci probabil că lucrurile ar intra într-o zonă de relaxare şi lumea nu ar mai avea opinii care probabil că sunt generate de necunoaştere, fie de tot felul de informaţii care circulă în spaţiul public şi care pot să influenţeze opiniile oamenilor chiar şi de bună-credinţă. Dar necunoscând bucătaria practic, pot să aibă opinii diferite”, a spus medicul Rafila.

Medicul Rafila, preocupat de creșterea cazurilor

În același context, medicul Rafila a comentat și cifrele apărute în ultimele zile, precizând că acestea sunt mai mici deoarece la finalul săptămânii s-au realizat un număr mai mic de teste.

"În momentul în care ai mai multe cazuri noi decât numărul persoanelor care sunt externate, considerate externate şi vindecate, evident că numărul total de persoane bolnave, practic, creşte. Ăsta este adevărul şi e important ca acest trend să nu dureze foarte mult, încât să se acumuleze din nou un număr mare de persoane bolnave”, a precizat Alexandru Rafila.

PSD pregătește noi surprize în Parlament. În ce condiții votează pentru starea de alertă

Ultimele informații despre prelungirea stării de alertă. Relaxare sau noi restricții?

Medicul a spus că în prezent sunt în jur de 5.000 de pacienți internați în spital şi care sunt diagnosticate cu infecţia cu noul coronavirus, iar dacă se ajune la o aplatizare a curbei, a numărului de cazuri noim ne putem aștepta ca pandemia să intre pe un trend descendent.

Sigur, există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile. (…) Sunt vreo 3.600 de testări, dar, dacă facem procentul, el e apreciabil. E de 5%. Deci, 5% dintre testări au fost pozitive şi mă refer la cazurile noi, nu la toate cazurile pozitive care ar putea să includă şi pacienţii deja internaţi. 5% e un procent mare, într-adevăr şi n-am mai avut de mult 5% de cazuri pozitive”, a argumentat medicul  Rafila, care a precizat că populația ar trebui să fie preocupată de evoluția pandemiei, dar fără să se isterizeze.