Haos în programele nucleare britanice. Cine toacă banii contribuabililor

Haos în programele nucleare britanice. Cine toacă banii contribuabililor

Programele critice care vizează actualizarea infrastructurii britanice de arme nucleare au fost afectate de întârzieri și creșteri enorme ale costurilor, potrivit Comisiei parlamentare pentru conturi publice.

Gestionarea deficitară a trei proiecte nucleare care implică asamblarea de ogive, producția de reactoare principale și construirea de submarine a antrenat o creștere de costuri de 1,35 miliarde de lire sterline (1,67 miliarde dolari), precum și întârzieri cuprinse între 1,7 și 6,3 ani, a dezvăluit Comisia.

Depășirea costurilor a fost cauzată în mare parte de greșeli evitabile, cum ar fi începerea lucrărilor de construcție fără „proiecte mature”.

Creșterile și întârzierile citate în raport ar putea fi vârful aisbergului în sectorul nuclear. Cele trei programe cercetate de comisie reprezintă aproximativ un sfert, în valoare inițială, din cele 52 de programe de infrastructură nucleară pe care le urmează ministerul Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un raport privind infrastructurile nucleare, publicat la sfârșitul anului trecut de către biroul de control financiar al guvernului, National Audit Office, a declarat că valoarea inițială a tuturor proiectelor a fost de aproape 5 miliarde de lire sterline.

Comisia parlamentară a declarat că ministerul Apărării a admis că aceste costuri pentru cele trei proiecte „ar putea continua să crească, întrucât contractele deficitare au lăsat contribuabilul să își asume riscul financiar, în timp ce a făcut puțin pentru a stimula contractorii să-și îmbunătățească performanța”.

Raportul a arătat că ministerul Apărării a gestionat prost cele trei programe, nu a reușit să învețe din greșelile din trecut și a acceptat contracte concepute prost cu marile companii care stăpânesc sectorul nuclear al apărării din Marea Britanie.

Contractele nu au permis ministerului să partajeze riscul financiar cu contractanții, ceea ce a însemnat că guvernul a avut de suportat în plin impactul total al creșterilor de costuri, inclusiv a celor privind subcontractorii.

„Este inacceptabil să nu reușim să învățăm din greșeli de-a lungul deceniilor, să repetăm în mod spectaculos aceleași greșeli, cu costuri imense pentru contribuabil - și cu costuri enorme pentru încrederea în capacitățile noastre de apărare”, a declarat Meg Hillier, membru al Parlamentului, care prezidează Comisia pentru conturi publice, scrie Defense News.

Cel mai criticat în raportul comisiei este programul MENSA al Atomic Weapons Establishment din Burghfield, în sudul Angliei. Unde se construiește o nouă instalație de asamblare și dezasamblare a ogivelor nucleare.