Trump, pus la zid de OMS, UE, Rusia și China

Trump, pus la zid de OMS, UE, Rusia și China

Decizia lui Donald Trump de a nu mai contribui la bugetul OMS a provocat un val de reacții pe plan internațional.

Preşedintele american Donald Trump a suspendat, în noaptea de marţi spre miercuri, contribuţia financiară a SUA la bugetul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), agenţie a ONU pe care a acuzat-o de "gestionare proastă" şi de "disimulare" în timpul pandemiei de coronavirus.

Secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, a criticat ferm această iniţiativă, considerând că "nu este momentul pentru o reducere a finanţării" organizaţiilor ce luptă împotriva pandemiei.

Reacţionând pe Twitter, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, la rândul său, că "nu e timp de pierdut" în astfel de polemici.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Singura preocupare a OMS este să ajute toate popoarele să salveze vieţi şi să pună capăt pandemiei de COVID-19", a scris el, fără să menţioneze explicit decizia preşedintelui american.

De la UE la China şi Uniunea Africană, numeroase ţări şi organizaţii au criticat la rândul lor iniţiativa administraţiei de la Washington, primul finanţator al OMS, care alocă agenţiei pentru sănătate din cadrul ONU peste 400 de milioane de dolari pe an.

China şi-a exprimat "profunda preocupare", estimând că această decizie "va slăbi capacităţile OMS şi va mina cooperarea internaţională împotriva epidemiei". Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a cerut Statelor Unite "să îşi asume cu seriozitate responsabilităţile şi obligaţiile şi să susţină acţiunea internaţională împotriva epidemiei, coordonată de OMS".

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, "regretă profund" decizia americană şi consideră că eforturile OMS "sunt mai necesare ca oricând pentru a contribui la limitarea şi reducerea pandemiei"."Doar prin unirea forţelor vom putea să depăşim această criză, care nu are graniţe", a adăugat el.

Marea Britanie "nu intenţionează să îşi stopeze finanţarea către OMS, care are un rol important de jucat în coordonarea reacţiei sanitare mondiale", a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Boris Johnson, el însuşi infectat cu noul coronavirus. "Este esenţial ca ţările să colaboreze pentru a contracara această ameninţare comună", a adăugat el.

Bill Gates, unul dintre principalii finanţatori privaţi ai OMS prin intermediul fundaţiei sale, consideră că decizia administraţiei americane este "periculoasă (...) în timpul unei crize sanitare mondiale" şi că "dacă activitatea OMS este oprită, nicio altă organizaţie nu poate să o înlocuiască, lumea are nevoie de OMS".

Preşedintele Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki Mahamat, consideră decizia americană "profund regretabilă". "Mai mult ca oricând, omenirea depinde de capacitatea de leadership a OMS pentru a dirija lupta împotriva pandemiei de COVID-19", a adăugat acest diplomat din Ciad.

"Trebuie să lucrăm în strânsă colaborare împotriva COVID-19. Una dintre cele mai bune investiţii este să consolidăm ONU şi, în special, OMS", a subliniat şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas.

Rusia a denunţat "abordarea foarte egoistă" a Washingtonului.