Romanii, regi in tara campioanei mondiale!

Romanii, regi in tara campioanei mondiale!

In finala "Mondialului imigrantilor", tricolorii au invins duminica, la penalty-uri, Venezuela, incoronandu-se peste comunitatile din Roma.

Romanii fac legea si in afara granitelor tarii lor, unde se descurca la fel de bine cu mingea la picior precum o fac atunci cand au in mana mistria sau cand isi aliniaza dusmanii, amenintandu-i cu diverse „arme albe”.

Reunita sub numele „Romania”, nationala imigrantilor proveniti din tara noastra a castigat duminica un turneu de fotbal organizat pentru persoanele stabilite la Roma. Competitia pusa pe picioare in acest an in „Cetatea Eterna” s-a intitulat „Torneo di Calcio 2007 Integrazione Latina”.

Izbanda din Italia, tara a carei selectionata a triumfat la ultima Cupa Mondiala, din Germania, ii urmeaza unui alt succes extern de rasunet al imigrantilor romani. In Spania, doi ani la rand, tricolorii au rupt plasele portilor imigrantilor marocani, bosniaci si au facut instructie cu albanezii, devenind, de asemenea, campioni printre celelalte grupuri de imigranti din Madrid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premiul a fost cheltuit pe bere

In finala desfasurata duminica trecuta, Romania a dispus, pe unul dintre terenurile de zgura aflate in administrarea clubului Lazio Roma, de Venezuela. Dupa 90 de minute, scorul era egal, 2-2, departajarea facandu-se in urma loviturilor de la 11 metri: 5-4. 

Succesul a fost reflectat in presa de limba romana (la Roma se editeaza saptamanalul „Gazeta romaneasca”) si a fost aplaudat de pe margine de italieni (eroii nostri au fost solicitati sa dea interviuri la Radio Spazio si pentru Rete Oro TV, canale media regionale).

Premiul care a revenit castigatorilor a fost simbolic: o cupa si un plic continand 1.000 de euro. Banii au fost cheltuiti dupa meci intr-un restaurant in care berea a curs garla. Lovitura de incepere a finalei a fost data de Eduard Neagoe, consulul tarii noastre la Roma. La startul intrecerii s-au inscris 16 echipe, iar in faza finala au ajuns Ecuador, Venezuela, Egipt, Insulele Capului Verde, Polonia, Peru si Romania.

Treceri frauduloase ale granitei

Ideea organizarii unui „Campionat Mondial al imigrantilor din Roma” i-a venit lui Silviu Ciubotaru, presedintele asociatiei socio-culturale „Noi suntem romani”, si a fost pusa in practica de o organizatie identica apartinand latino-americanilor, precum si de Tomita Bobarca, din partea romana. In varsta de 39 de ani, Ciubotaru are un trecut marcat de treceri frauduloase ale granitelor si de ani duri petrecuti prin tari straine. „Am avut viata de imigrant”, spune unul dintre cei care au reusit sa-i stranga la un loc pe o parte dintre romanii din Roma.

Romanii formeaza cea mai mare comunitate de imigranti

„Romanii sunt cei mai multi imigranti din Italia. I-am depasit ca numar de persoane pe marocani, care erau pana de curand pe primul loc. Asa ca era normal sa strangem de-o echipa buna de fotbal. Competitia a fost organizata si pentru a lega prietenii, fiindca romanii nu prea se baga in seama unul pe altul si nu se ajuta intre ei in strainatate. Poate cu fotbalul reusim sa amelioram putin lucrurile”, explica Ciubotaru rolul primei editii a „Mondialului imigrantilor din Roma”. In tara, Ciubotaru a jucat fotbal la Unirea Dinamo Focsani, pe cand avea doar 13 ani, apoi la Progresul Timisoara, in Divizia B.

In tricourile echipei Boca Juniors!

Romanii au jucat in finala contra venezuelenilor imbracati cu tricouri in culorile echipei argentiniene Boca Juniors! „Ni le-au dat sud-americanii, fiindca noi n-aveam echipament. Ne-ar prinde bine o sponsorizare de la Cristi Borcea, constand intr-un rand de echipament de joc. Daca ne face un astfel de cadou, o sa ne numim „Dinamo junior”„, sugereaza razand Ciubotaru.

„In alte competitii, fiindca aici sunt organizate meciuri pentru echipe de 5, 8 si 11 jucatori, am imbracat tricourile unei echipe de amatori, Real Flamengo. Am cumparat zece randuri de echipament cu 400 de euro. Ni le-au dat la jumatate de pret. Real Flamengo este un club infiintat acum cativa ani de un italian care iubea deopotriva Real Madrid si Flamengo. Ne descurcam greu, fiindca rezultatele vin, dar cresc si cheltuielile pentru inscrierea in concursuri. Arbitrajul este platit din buzunarul nostru”, spune Marian Moldoveanu, antrenor secund si jucator la nationala imigrantilor romani.

„Selectionerul” Bobarca face comert cu peste

Antrenorul principal al nationalei imigrantilor din Roma a fost numit Tomita Bobarca. Acesta a practicat atletismul in Romania. Absolvent de Liceu Sportiv, „selectionerul” Bobarca (32 de ani) se afla de 12 ani in Italia si se ocupa cu comertul cu peste.

In Italia, tricolorii nostri trag din greu pentru a putea supravietui la Roma. Unul lucreaza ca bucatar la un restaurant de lux, iar cei mai multi lucreaza in constructii. Sorin Ciupe (29 de ani) e tamplar. Romanii care lucreaza cu canciocul si mistria isi rup spinarea pentru 40 de euro pe zi.

Isi spioneaza adversarii! „Aproape toti jucatorii din lot au forme legale in Italia. Mai sunt si exceptii. Eu ma descurc cat de cat, fiindca primesc aproximativ 60 de euro pe zi, ca bucatar. Unora insa le este destul de greu sa se descurce cu banii. Nu ne-ar prinde rau o sponsorizare. Daca am avea bani mai multi, sigur am face performanta. Cand aud italienii ca trebuie sa joace cu noi, nu stiu cum sa mai fuga din calea noastra. Suntem buni la fotbal, ce mai! Ne antrenam de trei ori pe saptamana, prin jocuri. Participam la competitii cu echipe formate din cate 5, 8 si 11 jucatori de camp. Unele competitii sunt organizate chiar de Liga Italiana de Fotbal. Asa am ajuns sa jucam si la Trigoria, cantonamentul Romei. Eu sunt bolnav dupa fotbal. Uneori, plec seara de-acasa pentru a-mi spiona viitorul adversar”, ne spune Marian Moldoveanu, 33 de ani.

„Romania” are fotbalisti care au dat cu piciorul in minge in tara. Din lotul nationalei noastre de imigranti fac parte sase jucatori care au apucat sa joace acasa la nivelul esaloanelor B sau C.

Ciupe, antrenat de „Oneata” la ARO Campulung

Spre exemplu, Sorin Ciupe se faleste ca a fost antrenat, la ARO Campulung Muscel, de Ionel Augustin - „Oneata”. Media de varsta a celor care alcatuiesc echipa imigrantilor romani este sub 30 de ani. Cel mai tanar jucator are 18 ani, iar cel mai varstnic - 42. In aceasta perioada, echipa este imprastiata. Multi componenti ai „campioanei mondiale” s-au intors acasa, in Romania, deoarece in Peninsula luna august este destinata vacantelor si odihnei.

SINCERITATE

„L-as vota pe Gigi Becali pentru bani”

Ciubotaru crede ca viitorul presedinte al Romaniei va fi decis de voturile celor stabiliti in strainatate, motiv pentru care „stranierii” vor reprezenta o miza foarte importanta pentru politicieni.

„Numai in Roma sunt, cu acte in regula, 300.000 de romani. Mai sunt romani. Probabil ca alti 200.000 muncesc ilegal, fiindca ei castiga mai mult la „negru”. In plus, patronul nu e nevoit sa plateasca taxe la stat. Cu atatia romani in strainatate, politicienii romani vor trebui sa ne ia mai mult in seama, si nu sa vina la noi numai in alegeri. Ar trebui sa existe un ajutor reciproc, o consultare intre noi. Desi am alte convingeri politice decat ale lui Gigi Becali, eu recunosc ca l-as vota pentru bani, daca ar fi dispus sa ajute financiar echipa noastra de fotbal, desi sunt convins ca el nu va iesi presedinte! Si ca mine gandesc destui”, spune presedintele asociatiei „Noi suntem romani”.