Mona Musca. Sfarsit de poveste

Mona Musca. Sfarsit de poveste

Unul dintre cele mai populare branduri politice a disparut.

Brandul Mona Musca a disparut de pe piata politica romaneasca. La doar o zi dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a confirmat verdictul de politie politica dat de CNSAS, Mona Musca a demisionat din parlament si din PLD, fara a-si anunta intentia de a reveni, pe viitor, in politica.

„Desi decizia Curtii de Apel este nedreapta si incorecta. Demisionez pentru a nu-i legitima pe cei care intr-adevar ar avea motive sa nu ramana in Parlamentul Romaniei. Demisionez si din PLD, pentru ca nu vreau ca PLD si colegii mei din partid sa fie tinta unor atacuri”, a explicat Musca, adaugand ca va ataca hotararea instantei la CEDO.

Femeie cu stil masculin in politica

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre putinele femei-politician, Mona Musca a avut cea mai mare vizibilitate, pe care a reusit sa si-o capitalizeze in procente de incredere ale romanilor, fiind creditat ca al doilea politician in acest top. „Desi faptul ca a fost femeie a ajutat-o, Mona Musca a avut de castigat pentru ca a adoptat modelul masculin in politica, fiind o persoana foarte bataioasa”, considera sociologul Sebastian Lazaroiu.

Ajunsa in parlament in 1996 pe listele Conventiei Democrate, datorita apropierii de Valeriu Stoica, Musca a supravietuit esecului CDR din 2000, cand a fost aleasa din nou deputat PNL. A capatat vizibilitate abia in 2001, promovand Legea transparentei, care i-a oferit prilejul de a se afirma drept persoana de legatura dintre politicieni si societatea civila. De asemenea, in plina epoca PSD, in 2004, a fost singurul politician care a depus o plangere penala impotriva lui Adrian Nastase, in cazul „Zambaccian”.

La un pas de a fi aleasa presedinte al Camerei Deputatilor, Musca a fost numita, in 2005,  ministru al culturii, demisionand in acelasi an, pe motiv ca nu poate face parte din echipa lui Tariceanu, pe care l-a criticat in criza anticipatelor. In 2006 a fost exclusa din PNL din cauza colaborarii sale cu Securitatea. Ulterior, li s-a alaturat lui Valeriu Stoica si Theodor Stolojan in PLD.

Politician atipic, Mona Musca si-a demonstrat nonconformismul in numeroase ocazii, fiind chiar vedeta unui pictorial in revista „Plai cu boi”. „Mona Musca era un brand. Nu mai este. Cazul sau vorbeste despre maretia si decaderea politicianului”, a comentat analistul Cristian Parvulescu retragerea Monei Musca din viata politica. (A contribuit Malin Bot)

Procedura

In ciuda sesizarii CNSAS, ar putea scapa de urmarirea penala

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Parchetul in cazul Monei Musca, dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii de Apel care a confirmat verdictul de politie politica, a precizat ieri presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu. „Potrivit legii, decizia instantei este contradictorie cu declaratia pe proprie raspundere data de Musca la depunerea candidaturii. Parchetul trebuie sesizat”, a precizat Secasiu.

Procurorii urmeaza sa efectueze cercetari cu privire la comiterea infractiunii de fals in declaratii. Desi Mona Musca a precizat, in declaratia care i-a insotit candidatura, ca nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica, decizia confirmata de Curtea de Apel nu atrage neaparat raspunderea penala a acesteia, prevederile legislative lasand portite de iesire.

Candidatul trebuia sa declare daca a colaborat cu „Securitatea ca politie politica”, in conditiile in care doar CNSAS poate stabili acest lucru. In cazul in care, la vremea respectiva, Consiliul a dat un verdict de necolaborare, nu i se poate imputa Monei Musca ca facut un fals in declaratii, neputand sa prevada o decizie ulterioara. De asemenea, pentru a stabili ca a comis infractiunea, procurorii trebuie sa demonstreze ca a existat intentia de a frauda legea. Si in acest caz insa declararea colaborarii nu atragea dupa sine interdictia de a candida si a fi ales, doar instanta putand dispune interzicerea drepturilor electorale. 

Totusi, daca se va decide ca a facut fals in declaratii, Musca risca inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda. (Marius Iosef, Clarice Dinu)

Cronologia scandalului

„Dana”, un dosar gasit dupa 30 de ani

9 august 2006. EVZ publica primele informatii despre colaborarea Monei Musca cu fosta Securitate in anii ‘70.

10 august 2006. Musca face public un angajament semnat in martie 1977, in care accepta numele conspirativ „Dana” si se obliga sa dea informatii despre studentii straini. Un opis atesta ca a dat 15 note informative, fiind gasite insa doar doua caracterizari.

2 septembrie 2006. Conducerea PNL o exclude din partid.

19 septembrie 2006. Colegiul CNSAS o declara colaborator al fostei politii politice.

12 octombrie 2006. Mona Musca contesta oficial hotararea, avandu-l ca avocat pe Valeriu Stoica.

7 noiembrie 2006. Colegiul CNSAS respinge contestatia.

6 martie 2007. Curtea de Apel confirma verdictul CNSAS.