Zanetti, trenul fantomă care a intrat într-un tunel și nu a mai ieșit. Poveștile celor doi supraviețuitori

Zanetti, trenul fantomă care a intrat într-un tunel și nu a mai ieșit. Poveștile celor doi supraviețuitori

Povestea trenului Zanetti, cunoscut și ca „trenul fantomă”, este un mister care a captat imaginația multor oameni de-a lungul timpului. Despre acesta se spune că ar fi intrat într-un tunel și nu a mai ieșit. Incidentul a avut loc între Emilia-Romagna și Lombardia, la începutul anilor 1900. Unii spun că nu există dovezi solide și că totul ar fi doar o legendă. Cu toate acestea, există doi supraviețuitori care ar fi povestit ce s-a petrecut cu câteva secunde înainte de dispariție.

Trenul fantomă este inaugurat cu mare fast și pleacă în prima sa călătorie

În anul 1911, compania feroviară Zanetti a făcut o campanie publicitară pentru inaugurarea noului tren turistic. Acesta era format din locomotivă și trei vagoane de lux. Trenul urma să ducă pasagerii din capitală la Milano, trecând prin spectaculoasele sate din Lazio, Umbria, Toscana, Emilia-Romagna și Lombardia. Pe traseu, între Emilia și Lombardia, trenul trebuia să traverseze un tunel lung de aproximativ un kilometru. La acea vreme era considerat cel mai lung tunel săpat vreodată în munte.

Pentru prima călătorie, reprezentanții Zanetti au trimis invitații către 100 de pasageri. Aceștia făceau parte din clasa superioară locală și membri ai unor familii ale companiei feroviare. Alte șase persoane îi însoțeau, printre care conductorii de tren și personalul de bord. Fără să știe că urmau să călătorească cu trenul fantomă, pasagerii și-au ocupat vagoanele și au pornit la drum pe 14 iulie 1911. Viteza de deplasare era una mică, pentru a permite pasagerilor să se bucure din plin de priveliște.

Cei aflați în tren se puteau distra și la sonatele muzicale sau servind diverse bunătăți și bucurându-se de un pahar de șampanie de bună calitate. Totul decurgea conform planului, iar trenul se apropia de tunel. La intrarea și la ieșirea din tunel s-au adunat oameni pentru a vedea noul tren. Cei de la intrare s-au bucurat când l-au văzut și l-au admirat până ce s-a îndepărtat în întunericul muntelui. Mica mulțime adunată la ieșirea din tunel nu l-au văzut niciodată.

Ne puteți urmări și pe Google News
Trenul fantomă care a dispărut misterios

Imagine generată AI cu Freepik.ro

Tunelul este închis și cele 104 persoane dispărute sunt date uitării

După minute în șir de așteptare, mulțimea a chemat poliția. Oamenii împreună cu oamenii legii au intrat în tunel cu gândul că trenul suferise vreo avarie. Trenul Zanetti dispăruse, iar în urma sa au rămas doar două persoane, aflate în stare de șoc. Compania feroviară a făcut mai multe cercetări. Nu au găsit nimic care să le ofere indicii cu privire la ce s-a întâmplat cu trenul și dispariția misterioasă a acestuia. După două zile de la dispariția trenului, unul dintre pasageri a început să vorbească. El a spus că a auzit un sunet ciudat înainte de a intra în tunel, iar apoi s-a ridicat o ceață albă ciudată care părea să înghită trenul. Împreună cu un alt pasager a sărit din tren și apoi nu își mai amintește nimic.

Compania feroviară Zenetti a făcut tot posibilul pentru a mușamaliza incidentul. Era în joc credibilitatea lor. Mai mult decât atât, și intrarea în tunel a fost blocată. După ce trenul fantomă a dispărut misterios, un bombardament aerian a avut loc în acea zonă și a blocat complet accesul. Bombardamentul a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a început în 1939. Dispariția trenului a avut loc în urmă cu mai bine de trei decenii, însă investigațiile nu erau finalizate. Ancheta s-a încheiat după bombardament, pe motiv că nu se mai poate intra în tunel.

Trenul fantomă reapare, în mod miraculos, în Ucraina

Trenul fantomă, abia inaugurat, și cele 104 persoane dispărute odată cu el au fost date uitării în timp. Presa nu a mai scris nimic despre acest incident misterios. Nimeni nu a mai pus nicio întrebare. Nici cei doi supraviețuitori nu au fost de prea mare folos, ei neștiind ce s-a întâmplat după ce au sărit din tren. În 1992 subiectul este redeschis. Pe 12 august 1992, ziarul ucrainean „Gloria di Sebastopol” publică un articol intitulat „Tren fantomă pe drumurile Ucrainei”.

„O fantomă de trei vagoane a apărut la intersecția ofițerului de serviciu Elena Spiridonovna Chebrets... Trenul cu perdelele bine închise, ușile deschise și cabina goală se deplasa absolut silențios, strivind puii care mergeau pe stradă”, se arată în articolul respectiv.

Presa din Ucraina de la acea vreme informa publicul că, din când în când, un tren apare pentru câteva momente la trecerea la nivel de lângă satul Zavalichi, în Poltava. În articolul precizat anterior era citat președintele comisiei pentru studiul fenomenelor anormale din cadrul Academiei de Științe a Ucrainei, Vasili Leshchaty. Acesta studia de ceva timp aparițiile misterioase. El a ajuns la concluzia că vehiculul cu pricina este trenul fantomă al companiei Zanetti. Deși a ajuns la această concluzie, nu putea explica cum ansamblul putea călători în spațiu și timp.

Tren misterios

Imagine generată AI cu Freepik.ro

Cercetătorul dispare în mod miraculos

În studiile sale, Leshchaty a dat peste mărturia unui celebru psihiatru din Ciudad de Mexico, José Saxino. În anii '40 ai secolului al XIX-lea, acesta spunea că are internați în spitalul de psihiatrie 104 italieni. Aceștia se comportau într-un mod morocănos și confuz. Ei susțineau că au ajuns în Mexic cu un tren care ar fi plecat din Roma. Potrivit mărturiilor psihiatrului, unui s-au adaptat la noua viață. Alții însă au înnebunit și au rămas în spital pentru tot restul vieții. Nu există decât mărturia medicului cu privire la cele 104 persoane, însă nu există acte doveditoare.

Președintele comisiei pentru studiul fenomenelor anormale din cadrul Academiei de Științe a Ucrainei era extrem de interesat de trenul misterios. În seara de 25 septembrie 1991, în prezența mai multor martori, Leshchaty s-ar fi urcat în trenul misterios și nimeni nu a mai știut nimic de el de atunci.

O altă mărturie că trenul fantomă trece prin Ucraina este cea a lui Piotr Ustimenko, un semnalizator la trecerea la nivel cu calea ferată de lângă Balaklava (Crimeea). Acesta i-a povestit scriitorului rus Nikolai Cherkashin că a văzut un tren care merge fără să atingă șinele. Potrivit acestuia, trenul misterios este format dintr-o locomotivă cu aburi și trei vagoane de pasageri. Semnalizatorul a spus că ansamblu merge fără nicio lumină aprinsă și pare a fi de dinainte de război. A mers în locul pe unde a trecut și niciun fir de iarbă nu a fost strivit.

Trenul Zenatti transporta craniul unui scriitor ucrainean

Ustimenko a văzut trenul misterios în octombrie 1955. De atunci, acesta și-a făcut apariția în mai multe locații. Martorii îl descriu toți la fel. Un tren de dinainte de război, cu trei vagoane, care se deplasează plutind. Este fără mecanici, cu perdelele trase la geamuri și ușile deschise. A apărut la Moscova în 1975, 1981 și 1986, la Cernobîl cu puțin timp înainte de accidentul de la centrala nucleară, în Norvegia, în Balcani, din nou în tunelul de sub Canalul Mânecii în 1986 și în multe alte locuri.

Controversele legate de trenul fantomă nu se opresc aici. Se pare în Zanetti era transportată o servietă din lemn de trandafir. În interiorul acesteia se afla craniul cunoscutului scriitor ucrainean Nikolai Gogol. Se pare că craniul a fost furat de la Moscova, în 1909, de negustorul Alexei Bakrushin, un fanatic al teatrului rusesc. Furtul a făcut senzație până când a ajuns la urechile strănepotului scriitorului. Ruda era un anume Ianovski, locotenent al flotei imperiale ruse. Acesta l-ar fi amenința pe Bakrushin cu moarte și ar fi primit craniul. Locotenentul a călătorit cu craniul strămoșului său până al Sevastopol, pentru a se îmbarca pe nava unde își luase serviciul.

Nikolai Gogol

Nikolai Gogol, scriitor ucrainean. Sursa foto: Wikipedia

Craniul scriitorului rus, blestemul din trenul fantomă?

În 1910, italienii i-au invitat pe marinarii ruși la aniversarea cutremurului din Messina din 1908. În timpul seismului rușii au acordat un ajutor semnificativ orașului sicilian. A fost șansa lui Ianovski de a duce craniul la ambasada rusă din Roma, pe care o considera a doua sa casă. Planul locotenentului nu a dat roade, călătoria fiind anulată. A fost trimis pe un distrugător italian care a mers la Sevastopol pentru a colecta cenușa generalilor sardini. Generalii au murit în timpul asediului orașului din 1854-1855. Cu această ocazie, locotenentul i-a înmânat comandantului Borghese lada din lemn de trandafir, făcându-l să promită că va preda relicva consulului rus în Italia.

În primăvara anului 1911, Borghese a trebuit să plece într-o misiune de lungă durată. Faimoasa servietă din lemn de trandafir a fost găsită de fratele său mai mic care s-a gândit că este amuzant să o ia cu el într-o călătorie cu trenul turistic la care fusese invitat. Acesta avea de gând să sperie călătorii, însă ceva nu a mers bine. Panicat că la mijloc ar putea fi vorba despre un blestem, el s-a aruncat din tren. Este unul dintre cei doi pasageri din trenul fantomă care au supraviețuit. Acum, craniul cunoscutului scriitor Gogol rătăcește în timp și spațiu într-un tren misterios pe care nimeni nu îl poate găsi.

Sunt multe povești spuse despre trenul Zenetti, însă nu există dovezi clare. În timp ce unii asociază această poveste cu ideea de a călători în timp, alții cred că este o simplă ficțiune sau o exagerare a unor evenimente reale. Nu există dovezi istorice documentate care să confirme existența trenului care a dispărut într-un tunel în 1911. Nici istoria feroviară a Italiei din acea perioadă nu include înregistrări despre un astfel de incident, potrivit e-borghi.com .

Revista presei
Furtuna de zăpadă