Numirea lui Stolojan, în presa internaţională

Numirea lui Stolojan, în presa internaţională

Nominalizarea lui Theodor Stolojan pentru postul de premier de către preşedintele Traian Băsescu a fost obiect de analiză pentru presa din întreaga lume. Vă prezentăm câteva dintre reacţii.

"România are un premier economist", a titrat Reuters imediat după nominalizarea lui Stolojan, deşi democrat-liberalul nu a primit încă învestitura Parlamentului.

Agenţia de presă citată notează că Stolojan "a jucat un rol-cheie în reforma pieţei libere" şi a fost unul dintre oamenii importanţi în redresarea sistemului finaciar şi în privatizarea fostelor unităţi de producţie comuniste.

"Are puţini prieteni în afara PDL"

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este al doilea sau al treilea cel mai de încredere politician român, aşa cum arată sondajele de opinie. Stolojan are puţini prieteni în afara Partidului Democrat Liberal. A acuzat majoritatea liderilor de stânga de corupţie şi este văzut ca un trădător de Partidul Liberal, pe care l-a părăsit în 2006", completează Reuters.

"Preşedintele român Traian Băsescu i-a cerut unui fost economist al Băncii Mondiale să formeze un nou guvern, după neconcludentele alegeri de luna trecută", notează şi BBC.

Agenţia franceză AFP îl remarcă pe Stolojan ca un economist de valoare, dar se întreabă dacă acesta va reuşi să se impună în climatul politic actual din România. AFP comentează şi varianta unei guvernări PSD-PDL: "Adversari feroce după anii '90, cele două partide ar putea forma o guvernare cu un sprijin imens în parlament, deţinând 329 dintre cele 471 de mandate.

CITIŢI ŞI: STOLOJAN, NOUL PREMIER

CUM VA ARĂTA VIITORUL GUVERN