Ora de întuneric, lecţia de respect a pământenilor

Ora de întuneric, lecţia de respect a pământenilor

Milioane de oameni din întreaga lume au stins ieri luminile, între orele 20.00 şi 21.00, în cadrul programului „Ora Pământului“. Iniţiativa marchează interesul pentru găsirea unor soluţii privind reducerea poluării şi a încălzirii globale.

Din arhipelagul Tuvalu până la baza australiană din Antarctida, de la Cascada Niagara până la Sydney sau Tel Aviv, întunericul s-a aşternut deasupra pământenilor care au dorit să demonstreze că le pasă de criza ecologică şi energetică cu care se confruntă Terra. „Earth Hour“ a început la Tel Aviv, unde luminile s-au stins încă de joi, datorită suprapunerii cu Sabbahul. Pe rând, luminile s-au stins simbolic, ieri, în celelalte 23 de oraşe participante, începând cu Christchurch (Noua Zeelandă), Suva şi Lautoka (Insulele Fiji) şi arhipelagul Tuvalu, periclitat de creşterea nivelului oceanelor. Evenimentul a fost organizat şi în Atlanta, Chicago şi San Francisco, Phoenix (SUA), Bangkok (Thailanda), Ottawa, Vancouver, Toronto şi Montreal (Canada), Dublin (Irlanda), Sydney, Perth, Melbourne, Canberra, Brisbane şi Adelaide (Australia), Copenhaga (Danemarca) şi Manila (Filipine). Un proiect fără frontiere

Cei 2,2 milioane de locuitori din Sydney au stins luminile, iar Portul şi clădirea Operei au rămas cufundate în beznă, iar în Europa, timp de cinci minute, au fost stinse luminile unor monumente reprezentative, precum Turnul Eiffel din Paris sau Colosseumul din Roma.

La Christchurch, 100 de magazine şi mii de locuinţe au rămas în întuneric, iar locuitorii şi-au amânat cina cu o oră. „Este impresionant că acţiunea transcende frontierele politice şi are loc în ţări precum China, Vietnam sau Papua-Noua Guinee“, a declarat Andy Ripley, director executiv al „Earth Hour“. Acţiunea a fost susţinută şi în Seul (Coreea de Sud), Kuala Lumpur (Malaysia), Jakarta (Indonezia), Dhaka (Bangladesh), Bangalore şi Mumbai (India), Dubai (Emiratele Arabe), Kuweit, Damasc (Siria), As-Salt (Iordania), Kfar-Saba (Israel), Espoo (Finlanda), Sofia, Budapesta, Geneva şi Varşovia, precum şi în marile capitale europene. „Earth Hour“ a traversat apoi Atlanticul, ajungând şi la Curitiba (Brazilia), Montevideo (Uruguay), Buenos Aires (Argentina). Datorită diferenţei de fus orar, în această dimineaţă a venit rândul oraşelor Santa Cruz şi Caracas (Venezuela), Chicago, San Francisco şi Ciudad de Mexico să stingă luminile. Astfel, de la 34 de oraşe, iniţiativa a cuprins peste 100 de localităţi din întreaga lume. INVITAŢIE LA ÎNTUNERIC Ora pământului, respectată şi în România > Potrivit Mediafax, teatrul independent Green House i-a îndemnat ieri pe bucureş teni să se alăture acestei iniţiative şi să stingă luminile, să închidă televizoarele şi să aprindă o lumânare la fereastră, spre stradă, în semn de raliere la „Ora Pământului“. Primăria din Baia-Mare s-a încris în program, invitându-i pe locuitorii oraşului să ajute la reducerea consumului de energie electrică. Un afiş al acţiunii a fost expediat prin e-mail tuturor organizaţiilor şi instituţiilor din oraş, solicitând alăturarea la acest demers. De asemenea, municipalitatea a decis să întrerupă iluminatul public între orele 20.00 şi 21.00. > La Sighetu Marmaţiei, astronomul amator Sorin Hotea le-a cerut concitadinilor să sprijine iniţiativa, iar asociaţia „Pentru Comunitate“ din Covasna a organizat petreceri „pe întuneric“ în mai multe locuri publice din centrul oraşului Sfântu Gheorghe. > De asemenea, Primăria din Oradea, Teatrul de Stat şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au întrerupt iluminatul arhitectural. Orădenii au fost invitaţi să vină în faţa Teatrului de Stat cu o lumânare aprinsă, pentru a atrage atenţia asupra fenomenului încălzirii globale, informează Mediafax. UN PROIECT PLANETAR Îndemn ecologist: stingeţi luminile, ajutaţi Terra! > Potrivit site-ului EarthHour.org, programul „Earth Hour/Ora Pământului“ a fost iniţiat anul trecut la Sydney, în Australia, de organizaţia World Wide Found for Nature.

> Ideea centrală a proiectului este că reducerea consumului de energie electrică contribuie la scăderea cantităţii de energie produsă în centralele electrice pe cărbuni, foarte poluante. > Pe 29 martie 2007, la ora 20.00, peste două milioane de locuitori din Sydney au stins luminile din case timp de o oră. La acţiune au participat şi 2.100 de companii, stingând luminile din sediile lor şi încurajându-şi angajaţii să respecte iniţiativa.

PE ÎNTUNERIC. Timp de o oră, oraşul australian Sydney a renunţat la luminile sale feerice

Ne puteți urmări și pe Google News