Val de jafuri în toată țara. Românii care pleacă în vacanță trebuie să fie foarte atenți

Val de jafuri în toată țara. Românii care pleacă în vacanță trebuie să fie foarte atenți Jaf. Sursa foto: Arhiva EVZ

Val de jafuri în toată țara. Cele mai multe spargeri de case se comit în lunile de vară pentru că proprietarii sunt plecați în vacanță. Polițiștii au anunțat că peste 30 de case sunt sparte în fiecare zi în această perioadă și că românii trebuie să fie foarte atenți.

Val de jafuri în toată țara

Majortatea hoților fură obiecte de valoare, bijuterii sau bani. Aceștia devin din ce în ce mai experți de la an la an. În această perioadă nici oamenii legii nu fac față din cauza numărului mare de jafuri.

Inspectorul de poliție Liliana Bulat, din cadrul Inspectoratului General de Poliție, a declarat că nu este bine ca românii să anunțe pe toată lumea că pleacă în vacanță. Aceasta a mai spus că este indicat ca fiecare proprietar să aibă un vecin de încredere cu care să păstreze legătura atunci când casa rămâne goală.

Ce trebuie să facă cei care pleacă în vacanță

„În primul rând, când plecăm în vacanță e bine să nu anunțăm chiar pe toată lumea, pentru că acest lucru ne crește vulnerabilitatea în fața hoților, în momentul în care postăm pe rețelele de socializare, postăm pe toate sursele de informare că am plecat.

Ne puteți urmări și pe Google News
Jaf

Jaf. Sursa foto: Dreamstime

Este important să anunțăm un vecin de încredere că suntem plecați, deoarece hoții sunt foarte inventivi și după cum bine știm, toate pliantele, toate materialele de promovare, de informare sunt lăsate în fața ușii sau pe clanțele ușilor. În momentul în care acelea nu sunt ridicate, este clar primul semn că cineva nu este acasă și este plecat în vacanță. Atunci, infractorii nu au nicio reținere să acționeze asupra acelui domiciliu”, a spus Liliana Bulat.

Nu trebuie să lăsăm obiectele de valoare acasă

Inspectorul de poliție le-a mai recomandat celor care pleacă în vacanță să își lase obiectele de valoare la rude pentru a nu avea o grijă în plus. O altă soluție este să monteze camere de supraveghere în curte și în casă.

Jaf

Jaf. Sursa: Arhiva EVZ

„În același timp, banii, bijuteriile, lucrurile de valoare recomandăm să fie lăsate într-un loc sigur, la prieteni, la familie, pentru a nu mai purta o grijă în plus în cazul în care se întâmplă să fim victime ale infractorilor care ne sparg casele.Recomandările noastre către cei care sunt plecați în vacanță sunt să instaleze acele sisteme de supraveghere video, deoarece sunt extrem de necesare”, a mai spus inspectorul.

Liliana Bulat a declarat că aceste sfaturi funcționează și că hoții nu își mai duc planul la bun sfârșit. „Poate de cele mai multe ori spunem că nu îi vor împiedica pe hoți să acționeze și să își ducă planul până la capăt, dar de cele mai multe ori s-a constatat că acestea sunt eficiente”, a recomandat Liliana Bulat, duminică, la Antena 3 CNN.