Ziua Internaţională a CAFELEI. O bei în fiecare zi, dar ştii toate acestea?

Ziua Internaţională a CAFELEI. O bei în fiecare zi, dar ştii toate acestea?

O zi despre care unii nu au ştiut, sau alţii au ignorat-o pur şi simplu,. Sau au uitat-o. Ziua Internaţională a Cafelei a fost marcată pe 29 septembrie.

Espresso, americanos, latte sau cappuccino, rece, decafeinizata, cu diferite arome, instant, filtru sau ibric, cafeaua şi lunga sa istorie au fost sărbatorite în întreaga lume.

Prima menţiune legată de existenţa cafelei datează din secolul al XV-lea – Mânăstirea Sufi din Yemen. O alta legendă atribuie apariţia cafelei şeicului Omar din Mocha (Yemen), exilat într-o peşteră. Printre fructele consumate în pustietate erau şi cele de cafea. Penru că erau amare, el a prăjit şi fiert boabele, băutura rezultată salvându-i viata. Se spune ca povestea lui Omar a ajuns la Mocha, iar el a fost sanctificat.

Au fost primii

Se presupune că boabele de cafea au fost descoperite în Etiopia, regiunea Kaffa şi au intrat în lumea araba prin Egipt şi Yemen. Prima cafenea din lume a fost deschisă la Constantinopol în 1475. Cafeaua a ajuns în India, Indonezia, America, dar şi Italia, unde a fost deschisă prima cefenea din Europa, în 1645 (Venetia). Olandezii au fost primii care au importat pe scară industrială şi au cultivat-o în propriile colonii din Java şi Ceylon. Tot ei au introdus-o în Japonia, în secolul XVII. Originea cuvântului: de la regiunea Kaffa sau de la cuvântul “quahwek”, care în limba arabă înseamnă “stimulent”. În secolul următor, cafeaua se răspândise deja în Orientul Mijlociu, Persia şi Turcia.

Sunt multe legendele, poveştile, mărturiile vremii legate de existenţa cafelei. Una dintre ele spune că în secolul al IX-lea, în Etiopia, pastorul de capre Kaldi ar fi observat că animalele din turma sa sunt mult mai active după ce au consumat fructele roşii ale unui arbust. A dus boabele unui călugar de la o mănăstire din apropiere, dar acesta le-a aruncat in foc. Aroma plăcută s-a răspândit în toată încăperea. Respingând această idee, a luat boabele prăjite şi le-a aruncat într-o cană cu apă fierbinte. Se spune ca această licoare i-a ajutat pe călugări în lungile ore de meditaţie şi rugăciune. Povestea a apărut, pentru prima dată, într-un document din 1671.

A salvat-o pe Marilyn Monroe

Se spune ca Honore de Balzac consuma şi peste 50 de ceşti cu cafea într-o zi. Iar în fiecare dimineaţă, Ludwig van Beethoven număra 60 de boabe de cafea din care îşi „pregătea ceaşca”pentru a rezista  să lucreze până la amiază. Dragostea pentru cafea a regizorului David Lynch s-a făcut simţită şi în celebrul serial Twin Peaks, în care agentul Cooper era un mare iubitor şi consumator al acestei licori. Este cunoscut că David Lynch consuma de la zece până la 20 de ceşti de cafea pe zi. El spune ca secretul este să te opreşti la ora 17:30!

De asemenea, se mai spune că celebra licoare neagră a salvat-o pe Marilyn Monroe în ziua nunţii ei cu Arthur Miller: uitând că rochia de mireasă pe care şi-a comandat-o era crem, Marilyn şi-a cumpărat voal alb, însă a avut ideea salvatoare de a înmuia voalul in cafea, asortând astfel cele două piese vestimentare. Ca un fapt inedit, în Statele Unite ale Americii, celebra este caffee americano, o cafea diluată cu multă apă. Poate din acest motiv, pentru americani, dimensiunile unei cafele mici corespund în Europa unei cafele mari. “Pauza de cafea”, adusă de scandinavi, apare în America încă din secolul al XIX-lea, ca metodă de odihnă la locul de muncă, dar şi ca încurajare a consumului. Studiile arată că americanii beau 400 de milioane de ceşti de cafea pe zi, ceea ce face din Statele Unite cel mai mare consumator de cafea din lume.

 

Ne puteți urmări și pe Google News