Opt lucruri care nu trebuie curățate niciodată cu oțet

Opt lucruri care nu trebuie curățate niciodată cu oțet

Sunt lucuri ce nu ar trebui niciodată curățate cu oțet, pentru că aciditatea specifică va afecta grav suprafețele.

Oțetul e foarte bun și ieftin pentru curățat o mulțime de lucruri, dar nu chiar orice

Nu este un secret pentru nimeni că oțetul este un produs de curățare extrem de eficient și versatil, indiferent dacă este folosit pentru a spăla geamurile, pentru a îndepărta petele de rufe sau pentru a detartra o cafetieră.

Soluția ieftină este, de asemenea, un produs de curățare grozav pentru diverse suprafețe din casă. Dar, deoarece este acid, există unele suprafețe și obiecte de uz casnic obișnuite care pot fi deteriorate în cazul în care folosiți oțetul.

Înainte de a șterge blaturile din bucătărie, electrocasnicele sau suprafețele din lemn cu oțet sau detergenți pe bază de oțet, recitiți această listă. Sunt obiecte și suprafețe care nu ar trebui niciodată curățate cu oțet.

Avertisment: Nu amestecați niciodată oțetul cu înălbitor. Combinația eliberează un gaz de clor otrăvitor, care poate fi mortal dacă este inhalat.

Nu curăța cu oțet suprafețele din lemn, podelele și mobilierul!

Chiar și atunci când este diluat, oțetul poate dăuna finisajului suprafețelor din lemn - de la dulapuri de bucătărie și podele din lemn de esență tare până la mobilier din lemn, cum ar fi dulapuri și mese. Lichidul acid poate descompune lacul sau ceara cu care sunt acoperite, în timp, eliminând strălucirea suprafețelor și lăsându-le terne.

Oțetul nu trebuie folosit pentru nici curățarea lemnului nelăcuit, pentru că poate provoca umflarea lemnului.

Sfatul nostru: Folosiți un produs de curățare special pentru lemn de esență tare.

Aparate din oțel inoxidabil

Când este diluat cu apă în părți egale, oțetul poate fi folosit pentru a curăța oțelul inoxidabil, dar nu e recomandat. Aparatele din oțel inoxidabil au finisaje delicate care pot fi deteriorate de acizi precum oțetul.

Vă recomandăm să folosiți un produs de curățare special pentru oțel inoxidabil, pentru a elimina petele de grăsime și stropii de alimente de pe aparate.

Blaturile din piatră nu se curăță cu oțet

Detergenții de casă cu oțet pot arde sau grava suprafețele de piatră, cum ar fi marmura, granitul și calcarul.

Sfat: Dacă sunteți în căutarea unui produs de curățat de casă eficient, care să nu deterioreze blaturile, încercați ¼ de linguriță de săpun de vase amestecat cu o cană de apă.

fier de călcat

Sursa foto: Dreamstime.com

Fiare de călcat

Unii oameni folosesc oțet alb distilat pentru a curăța fiarele de călcat și aparatele cu aburi, pentru a dizolva depozitele de „piatră” depuse pe acestea.

Dar, deși oțetul poate curăța interiorul unui fier de călcat sau a unui aparat de aburi pentru îmbrăcăminte (fier de călcat vertical), acesta poate deteriora părțile interne, așa că nu l-am recomanda.

Sfat: „Pentru fiarele de călcat și aparatele cu aburi pentru îmbrăcăminte, este mai bine să nu puneți altceva decât apă înăuntru”, spune Carolyn Forté, director executiv al GH Institute Home Care & Cleaning Lab.

„Doar umpleți camera de apă a fierului de călcat sau a aparatului cu aburului, setați-o la cea mai înaltă temperatură și setare de abur și explodați pentru a elimina mineralele prinse.”

Chitul nu trebuie curățat cu oțet

Oțetul poate deteriora sau eroda chitul, în timp, mai ales dacă acesta nu este protejat cu lac sau vopsea. În schimb, recomandăm curățarea chitului cu înălbitor diluat și o perie rigidă.

Nici interiorul mașinii de spălat nu se curăță cu oțet

Unii oameni folosesc oțet la spălarea rufelor pentru a elimina petele și mirosurile, dar aciditatea acestuia poate coroda unele părți ale mașinii de spălat.

„Adăugarea oțetului la ciclul de clătire, din când în când, nu ar trebui să distrugă cuva de inox, dar nu este recomandat să fie folosit în mod regulat în mașina de spălat”, spune Forté.

Ecrane electronice

Nu utilizați soluții de curățare cu oțet pe un telefon mobil, televizor sau orice ecran electronic. Aciditatea poate deteriora stratul anti-orbire și poate face ecranele tactile mai puțin receptive.

Sfat: Curățați ecranele electronice cu un prosop umed din microfibră sau un produs de curățare special pentru ecrane.

Pete de ouă

Data viitoare când scăpați un ou crud pe covor, nu folosiți oțet. Aciditatea poate provoca coagularea ouălor, făcând oul mai dificil de curățat, potrivit goodhousekeeping.com.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei