Diana Șoșoacă și-a depus din nou candidatura. Motivarea BEC de respingere. Update
- Emanuel Nițulescu
- 6 octombrie 2024, 23:23
Update 2: Biroul Electoral Central a transmis decizia prin care a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia vine după ce CCR a hotărât să admită constestațiile formulate împotriva reprezentantei SOS și să-i repingă candidatura.
„Biroul Electoral Central decide:
Art. 1 - Respinge ca inadmisibilă înregistrarea dosarului de candidatură al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă, propusă de Partidul S.O.S. România la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, având nr. 24CAN/BEC/P.R.2024/05.10.2024
Art. 2 - Prezenta decizie se aduce la cunoştinţă publică prin afişare pe pagina de internet a Biroului Electoral Central. Cu drept de contestaţie la Curtea Constituţională în termen de 24 de ore de la momentul afişării prezentei decizii", se arată în documentul BEC.
Update 1: BEC a decis că Diana Șoșoacă nu se poate candida la alegerile prezidențiale, după ce CCR i-a respins prima candidatura. Membrii Biroului au motivat decizia spunând că semnăturile depuse erau aceleași de la prima candidatură. S-au opus acestei decizii reprezentanții USR, PSD și PNL care au fost pentru admiterea candidaturii, conform unor informații pe surse.
Diana Iovanovici Șoșoacă a făcut o nouă încercare de a intra în cursa prezidențială, depunându-și candidatura la Biroul Electoral Central (BEC) cu doar 10 minute înainte de împlinirea termenului legal, la ora 23:50, sâmbătă noaptea. Aceasta este a doua depunere a dosarului său, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) i-a anulat prima candidatură, decizie care a provocat un val de controverse și reacții politice.
Reacții politice după invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a confirmat că Diana Șoșoacă a înaintat noul dosar fără a mai depune semnături de susținere. Conform reglementărilor, BEC are la dispoziție 24 de ore pentru a analiza și valida sau respinge candidatura, urmând să se pronunțe duminică, la ora 18:00.
În cursul săptămânii, Curtea Constituțională a admis contestațiile formulate de două persoane împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă, ceea ce a dus la anularea înregistrării sale pentru alegerile prezidențiale. CCR a invalidat și semnul electoral asociat candidaturii acesteia. Decizia a stârnit numeroase reacții în rândul partidelor politice, mai ales din partea PNL și USR, care au acuzat PSD de manipulare pentru a-l favoriza pe liderul social-democrat Marcel Ciolacu în turul al doilea, împotriva lui George Simion.
Diana Șoșoacă a acuzat la rândul său faptul că drepturile sale procesuale au fost încălcate, susținând că nu a fost citată în legătură cu contestațiile depuse la CCR. Într-o intervenție pe Facebook, aceasta a făcut apel la susținătorii săi să iasă în stradă și să protesteze împotriva deciziei, pe care a considerat-o "inacceptabilă" și o amenințare la adresa naționaliștilor din România.
Decizia CCR a fost criticată de către politicieni din mai multe partide. PNL a acuzat că întreaga situație este o "făcătură marca PSD", afirmând că Marcel Ciolacu vizează un duel în turul al doilea cu George Simion, liderul AUR, pe care îl consideră mai ușor de învins. Pe de altă parte, PSD a negat orice implicare și a cerut Curții Constituționale să ofere explicații suplimentare pentru decizia luată.
Așteptări în legătură cu decizia BEC
Diana Șoșoacă speră că depunerea noului dosar va fi acceptată de către BEC, în ciuda deciziei CCR. Totuși, neclaritățile legate de lipsa semnăturilor de susținere și de modul în care au fost gestionate contestațiile ar putea complica situația sa. Dacă BEC va respinge candidatura, Diana Șoșoacă va avea opțiunea de a contesta decizia la Curtea Constituțională.
Ludovic Orban, un alt candidat important în cursa prezidențială, a depus și el dosarul său de candidatură în aceeași zi, iar BEC urmează să se pronunțe asupra acestuia în cadrul aceleași sesiuni.
Candidatura Dianei Șoșoacă rămâne în centrul atenției publice și politice din România, cu numeroase controverse în jurul procesului electoral și al validării candidaților. Decizia finală a BEC va clarifica dacă aceasta va rămâne în competiția prezidențială sau dacă va trebui să facă un nou apel la Curtea Constituțională.