Cazul Șoșoacă comentat de un fost senator PSD. Decizia CCR, bazată pe informații secrete

Cazul Șoșoacă comentat de un fost senator PSD. Decizia CCR, bazată pe informații secreteDiana Șoșoacă. Sursa foto Facebook

Curtea Constituțională ar fi decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale în baza informațiilor furnizate de serviciile secrete. Este ipoteza pe care o lansează un fost senator PSD, Daniel Savu.

După interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă, Marcel Ciolacu, a fost acuzat că ar fi în spatele acestei decizii a CCR. Autorii acestor ipoteze au susținut că, astfel, i-ar deschide calea lui George Simion spre turul doi al alegerilor prezidențiale.

Curtea Constituțională a decis pe baza unor informații secrete

Fostul senator PSD Daniel Savu aruncă pe piață un scenariu care dă apă la moară teoriilor conspiraționiste ale Dianei Șoșoacă. Eurodeputata a acuzat Curtea Constituțională că ar fi scos-o din cursa prezidențială la cererea serviciilor secrete. La rândul său, fostul senator susține că decizia ar fi fost luată în baza unor informații secrete, care nu sunt destinate publicului larg.

„Constituția prevede clar acest mecanism de validare al candidaților, deci este perfect constituțional ce a făcut Curtea Constituțională. Pe mine această decizie m-a făcut să mă gândesc la faptul că situația este atât de gravă și poate fi o problemă de siguranță națională în mod precis, pentru că Curtea Constituțională are dreptul să valorifice informații care nu sunt de natură publică, care nu sunt pentru tot publicul, le poate valorifica în sensul unor hotărâri pe care le dă”, susține Daniel Savu.

În opinia sa, Curtea Constituțională ar fi ținut cont de vizitele pe care le-a făcut la Ambasada Rusiei, dar și de declarațiile acesteia. De-a lungul vremii, Șoșoacă a făcut declarații cu privire la războiul din Ucraina, a cerut retragerea României din NATO sau desființarea bazelor militare americane.

„Sunt de notorietate mai multe aspecte care fac să existe această decizie a Curții Constituționale. Mă refer la faptul că Șoșoacă era văzută foarte des la ambasada Rusiei. În ultima perioadă, Diana Șoșoacă a avut cel mai antisemit discurs inacceptabil într-o țară membră a UE și care are încheiat un parteneriat stategic cu SUA”, mai spune Daniel Savu.

Daniel Savu

Daniel Savu Sursa foto: Arhiva EvZ

Scenariul fostului senator PSD

Iar Daniel Savu nu se oprește cu speculațiile aici. Pe lângă justificarea pe care o dă deciziei CCR, aceea că ar fi avut la bază informări ale serviciilor secrete, iar nu prevederile legale, mai avansează o terorie. Spune că cei ce plâng pe umărul Dianei Șoșoacă ar putea fi interesați să obțină sprijinul Rusiei în alegeri. Între cei care i-au luat apărareaau fost liderii PNL, Nicolae Ciucă, USR, Elena Lasconi, dar și al PSD, Marcel Ciolacu.

„Un alt aspect de semnalat, mă gândesc la oamenii care varsă lacrimi de crocodil pe umărul Dianei Șoșoacă, bineînțeles că există aspectul principal dacă doresc voturile, să ia voturile pe care le-ar fi luat Diana, dar eu îmi pun și această întrebare: Nu cumva doresc și ajutorul Rusiei în cursa asta electorală din România?”, a spus Daniel Savu.

Daniel Savu reia ipoteza conform căreia Curtea Constituțională ar fi decis în baza informațiilor primite de la serviciile secrete. El spune că astfel de informații nu sunt la dispoziția partidelor.

„Niciun partid politic din România nu poate avea acces la informații și nu poate corobora atâtea informații cum pot să o facă serviciile secrete. Serviciile secrete trebuie să le valorifice, nu partidele politice sunt cele care au determinat luarea acestei decizii de către Curtea Constituțională”, a spus Daniel Savu.

Curtea Constituțională

Curtea Constituțională. Sursa foto: facebook

Curtea Constituțională a respins candidatura Dianei Șoșoacă

Diana Șoșoacă iese din cursa prezidențială în urma unei decizii controversate. Este o premieră în politica românească când Curtea Constituțională respinge candidatura unui candidat.

Judecătorii CCR au decis sâmbătă seara, într-o ședință care a durat mai multe ore, să admită o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă. După aflarea deciziei, reprezentanta SOS a depus o nouă candidatură, însă a fost respinsă de Biroul Electoral Central.

Membrii BEC au decis în conformitate cu decizia adoptată de Curtea Constituțională.