Din rău în mai rău. Capcanele noii ElectoRate

Din rău în mai rău. Capcanele noii ElectoRate

Guvernul a publicat un proiect de ordonanță cu noua formă a măsurii de reducere a ratelor la credite.

Cel mai probabil, aceasta va intra în vigoare de luna viitoare. Pentru a para criticile aduse proiectului inițial, Guvernul a introdus unele modificări care, însă, spun specialiștii, pot da bătăi de cap serioase românilor. Multe aspecte sunt încă neclare, dar ar putea fi lămurite zilele viitoare. Iată principalele schimbări.

Facilitate pentru cei cu venituri de până la 2.000 de lei – În primă fază, proiectul prevedea acordarea acestei facilități pentru persoanele care nu încasează, lunar, mai mult de 1.750 de lei, valoarea aproximativă a salariului mediu. Conform noii variante, beneficiari vor fi cei cu salarii de până la 2.000 de lei.

900 de lei, maximul facilității – debitorii vor putea solicita, până în 2016, o reducere cu maxim 50% a ratei, dar nu mai mult de 900 de lei, în această sumă fiind inclusă și „valoarea indexării”. Încă nu este clar ce înseamnă „valoarea indexării”, dar, cel mai probabil, potrivit specialiștilor consultați de EVZ, este vorba de valoarea integrală a ratei, cu dobândă, sumă efectiv de rambursat și comisioane.

Cum se face restructurarea creditului – Partea care a rămas neplătită din rată va trebui rambursată de clientul băncii din luna ianuarie 2016. Din ceea ce lasă de înțeles proiectul, pentru ca debitorul să nu fie sufocat de plăți începând cu 2016, pentru că ar avea de rambursat băncii atât rata de bază, cât și ce nu a achitat până atunci,ar putea fi vorba de o prelungire a perioadei de rambursare. În așa fel, efortul lunar de plată ar scădea.

Ce ajutor oferă statul – În proiect se menționează că, din 2016, beneficiarul va fi scutit de impozitul pe profit. Astfel, chiar dacă rambursează mai mult băncii, salariul încasat crește (prin scutirea de impozit).

Nu trebuie depășit plafonul de 2.000 de lei – Cine obține însă o creștere salarială de la angajator, și va încasa lunar peste 2.000 de lei, nu va mai beneficia de facilitate.

Probleme noului proiect

În primul rând, clienții care beneficiază de restructurări, nu sunt bine priviți de bănci, spun specialiștii. „Cei care apelează la astfel de facilități sunt priviți destul de rău de bănci, chiar dacă nu au avut nicio problemă la rambursare, și nu mai primesc, cel puțin pentru câțiva ani, credite”, ne-a explicat reprezentantul unui broker de creditare.

De asemenea, pentru a fi scutit de plata impozitului pe venit, beneficiarul va trebui să prezinte, lunar, angajatorului, o serie de documente, în care să demonstreze plata ratei etc. „Vă dați seama ce bătaie de cap este atât pentru salariat, cât și pentru angajator. Multă birocrație”, ne-a mai comentat brokerul. Apoi, din proiect nu se înțelege dacă scutirea la plată este plafonată la 900 de lei sau la impozitul pe un venit de 2.000 de lei, care reprezintă doar o treime din prima sumă menționează, respectiv 320 de lei.

Pe de altă parte, sunt defavorizați cei care ale căror salarii vor crește, deoarece nu vor mai beneficia de deducere.

Ne puteți urmări și pe Google News