Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă

Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversăVladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

Deși războiul din Ucraina a slăbit puternic Rusia, experții și politicienii internaționali sunt de părere că strategia președintelui rus vizează slăbirea și subminarea NATO din interior, chiar dacă nu plănuiește să atace Alianța.

Potrivit analiștilor citați de Business Insider, Rusia este afectată de conflictul din Ucraina și nu are capacitatea de a lansa un atac direct asupra alianței NATO.

Cu toate acestea, strategia președintelui rus, Vladimir Putin, este una pe termen lung, iar evoluția situației din Ucraina și eforturile constante ale Rusiei de a submina și slăbi NATO vor influența în mod decisiv decizia liderului de la Kremlin în privința unui posibil atac.

Rusia vizează să slăbească NATO din interior

Philip Ingram, un fost ofițer de informații militare britanic, a subliniat pentru BI că Putin deține un avantaj-cheie față de Occident. În timp ce liderii occidentali sunt preocupați de alegeri și de diverse adversități politice, Putin, ca lider autoritar, nu are opoziție serioasă.

Acest lucru îi permite să-și concentreze eforturile asupra planurilor sale de viitor.

„El nu dorește, în acest moment, o confruntare directă cu NATO, dar gândește într-un mod diferit și planifică într-un mod diferit față de ceea ce facem noi în Occident și, prin urmare, așa cum fac țările NATO. Deci, el nu intenționează să atace NATO anul viitor, dar va stabili condițiile pentru a putea”, a spus Ingram.

Conform analiștilor, Putin înțelege că un atac direct asupra NATO ar avea consecințe dezastruoase.

NATO, strategia de securitate pentru Marea Neagrâ

Sursa foto: Dreamstime.com

Prin urmare, el va încerca să submineze alianța din interior, creând astfel vulnerabilități pe care să le exploateze în viitor, în cazul în care decide să acționeze.

Astfel, cel mai probabil, Rusia își va intensifica strategia numită „războiul hibrid” împotriva țărilor din NATO.

Vladimir Putin, într-un conflict deschis cu Occidentul

„Amenințarea reprezentată de Rusia la adresa NATO este puțin probabil să fie o invazie, este mai probabil să provină dintr-o serie de alte amenințări militare și non-militare, adică amenințări hibride”, a declarat Ruth Deyermond, expert în armata rusă la King's College din Londra.

Potrivit unor experți, Rusia este deja implicată într-un conflict cu NATO, chiar dacă în mod subtil. Robert Dover, profesor de securitate internațională la Universitatea Hull din Marea Britanie, a afirmat că întrebarea privind posibilitatea ca Rusia să atace NATO este deja lipsită de relevanță.

„Rusia este deja angajată într-un conflict semnificativ cu țările NATO și aliații lor”, a subliniat el.

În același timp, conflictul din Ucraina a relevat limitele semnificative ale capacității militare a NATO. Alianța a avut dificultăți în a furniza suficiente obuze de artilerie și muniție pentru Ucraina.

În timpul recentei blocări a ajutorului american, țările membre ale NATO din Europa nu au reușit să acopere lacunele, ceea ce a avut un impact direct asupra situației de pe frontul ucrainean.

Un atac asupra Alianței ar putea slăbi puterea pe care Putin o are în Rusia

„Este greu de imaginat un scenariu pe termen scurt sau mediu în care guvernul rus are resursele necesare pentru a se angaja într-un alt război de amploarea celui din Ucraina”, a declarat Deyermond, expert în armata rusă la King's College din Londra.

Conform acestei perspective, un conflict cu NATO ar fi extrem de dăunător pentru Rusia, ceea ce Putin recunoaște cu claritate.

Rusia este în conflict cu NATO

NATO vs Rusia. Sursa foto: Dreamstime.com

Chiar dacă există o îndoială cu privire la intervenția SUA în apărarea unui stat membru NATO împotriva unei invazii ruse, Putin nu pare să fie dispus să își asume riscul unei confruntări nucleare rusești.

Indiferent cât de îndelungat ar fi, Putin este determinat să obțină un fel de succes în Ucraina, pentru a folosi această victorie ca punct de plecare în planificarea viitoarelor acțiuni ale Rusiei, a declarat Ingram.

După Ucraina, Putin va evalua terenul și va fi deschis să identifice și să profite de alte oportunități de extindere a influenței rusești.