Răsturnare de situație în cazul Navalnîi. Raportul CIA demontează ipotezele Occidentului
- Cristian Raducanu
- 27 aprilie 2024, 16:29
Răsturnare de situație în cazul Navalnîi. Publicațiile de peste Ocean au redat una din concluziile raportului întocmit de serviciile secrete americane potrivit potrivit căreia este foarte probabil ca Vladimir Putin să nu fi ordonat uciderea principalului său opozant.
Nu Vladimir Putin ar fi ordonat lichidarea disidentului Navalnîi
În vârstă de 47 de ani Aleksei Navalîi a fost unul dintre cei mai vocali critici la adresa regimului condus de Vladimir Putin. Apropiații disidentului au acuzat în repetate rânduri că liderul de la Kremlin a ordonat lichidarea opozantului. În acest sens apropiații lui Navalnîi au declarat că vor prezenta și dovezi care să le confirme ipoteza.
Vladimir Putin a declarat luna trecută că Navalnîi urma să fie predat autorităților occidentale într-un schimb de prizonieri. Cu mențiunea că politicianului încarcerat urma să-i fie revocat dreptul de a mai intra în Federația Rusă. O afirmație care a fost confirmată și de apropiații disidentului.
Disidentul rus a refuzat azilul politic oferit de Germania
Publicația Wall Street Journal a scris sâmbătă, 27 aprilie, că serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că nu preșdintele rus este cel care ar fi ordonat lichidarea lui Navalnîi. Jurnaliștii americani adaugă faptul că această concluzie nu înseamnă că Washingtonul l-a îl consideră nevinovat pe liderul rus.
Aleksei Navalnîi a ajuns în spatele gratiilor după ce a fost otrăvit în 2020 cu agent nerutoxic. La vremea respectivă, opozantul a fost salvat de medicii din Germania. Țară care de altfel s-a oferit să-i acorde și azil politic.
Deși a fost avertizat că este foarte posibili să-și piardă viața, în cazul în care se întroarce în Rusia, Navalnîi a ignorat avertismentele. Așa se face că a fost încarcerat pentru niște acuzații pe care Occidentul le-a catalogat a fi strict politice.
Aleksei Nvalnîi a murit la o închisoare din îndepărtata Siberie
Sursa amintită a precizat că informațiile prezentate în articol reprezintă o „constatare acceptată pe scară largă în cadrul comunităţii de informaţii şi împărtăşită de mai multe agenţii, inclusiv Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Biroul Directorului de Informaţii Naţionale şi unitatea de informaţii a Departamentului de Stat”.
Evaluarea servciilor secrete americane a fost fundamentată pe o serie de informații publice și clasificate. Precum și pe o analiză asupra modului în care decesul lui Navalnîi a influențat realegerea președintelui rus pentru un nou mandat. Loenid Volkov, fost consilier al disidentului a calificat constatrea SUA drept ridicole și naive.