EDITORIALUL EVZ: Boc e vinovat, nu bancherii "obraznici"!

EDITORIALUL EVZ: Boc e vinovat, nu bancherii "obraznici"!

Traian Băsescu a mai identificat, miercuri, un responsabil pentru criza în care se află România: băncile care au stimulat "creşterea bolnavă" din 2007 şi 2008.

"Ei dădeau cu buletinul credite, ei erau avertizaţi de guvernator şi acum dau lecţii la televizor, ceea ce e tipul de obrăznicie a celor care au dezechilibrat bugetul României şi acum dau lecţii", a spus Băsescu.

În evul mediu, bunii creştini considerau că este un păcat să obţii profit de pe urma banilor "fără să munceşti", iar această meserie, repudiată, era dominată de evrei. Marii feudali care se împrumutau de la bancherii evrei rezolvau simplu problema datoriilor: organizau câte un progrom şi ştergeau toată datoria, cu tot cu creditor.

În România anului 2010, cu un număr tot mai mare de persoane care nu-şi pot plăti la timp creditele (erau aproape 250.000 în primăvară, dar probabil vor fi mai mulţi după ce bugetarii vor pierde 25% din salariu) era previzibil că politicieni populişti, precum Băsescu, îi vor arunca pe creditori în ghiarele poporului revoltat. Era nevoie de o ţintă nouă, pentru că lumea s-a cam săturat ca, după un an şi jumătate de guvernare dominată de PDL, să i se spună că tot Tăriceanu este vinovat pentru criza economică.

Nu-mi dau seama de ce sunt băncile vinovate de criza prelungită (!) din România. Ce ar fi făcut, în 2007, Traian Băsescu, dacă ar fi fost în locul bancherilor: ar fi ţinut banii la beci, să-i mânânce şobolanii, sau ar fi căutat să-i dea mai departe? I-a forţat cineva pe români să ia credite cu buletinul?

Oamenii erau bucuroşi să le primească şi nu păreau îngrijoraţi de posibilitatea de a intra în incapacitate de plată. Iar statul român n-a fost nevoit, deocamdată, să pompeze bani în vreo instituţie de credit aflată în prag de faliment. Şi cu certitudine că nu băncile l-au împins pe Tăriceanu să crească pensiile, fără să ia în calcul ceea ce se va întâmpla după ce liberalii vor pleca de la guvernare.

De altfel, chiar şi în privinţa vinovăţiei lui Tăriceanu trebuie să avem unele nuanţe. O mare parte a deficitului fondului de pensii nu vine din vremea guvernării liberale, ci din 2009, când, în plină criză, guvernul Boc a acordat aşa-numita "pensie minimă" unor persoane care nu contribuiseră în niciun fel la bugetul asigurărilor sociale.

A fost spectaculos când şeful statului a început să înşire deficitele pentru 2011 şi 2012: 3,7 miliarde de euro, respectiv 4 miliarde de euro. Dar corect ar fi fost să spună cât din acest deficit este generat de "pensia minimă" (în fapt încă o formă de ajutor social) inventată de guvernul PDL-PSD.

Băsescu are însă o răfuială cu bancherii care, tot mai des, înjură puterea. Ultimul pe lista criticilor: Andreas Treichl, şeful celei mai mari bănci din Austria, Erste Bank - acţionar majoritar la BCR, care a spus că este o ruşine că guvernul nu poate atrage bani europeni şi nici nu scoate ţara din criză. Treichl nu l-a uitat nici pe preşedinte şi a cerut ca acesta să colaboreze cu guvernul "pentru a le arăta oamenilor că au ţara sub control".

Ce mă îngrijorează este efortul cu care Băsescu încearcă să arate că Boc şi cei din PDL sunt mai puţin vinovaţi decât Tăriceanu, PNL, Patriciu, bancherii "obraznici" etc. Asta arată că examenul pe care guvernul urmează să-l dea la 1 septembrie este aranjat. Probabil că la această oră se ştiu deja rezultatele: ce miniştrii vor fi înlocuiţi şi cine vine în locul lor. Boc nu pleacă. Nici Udrea. Previzibil, pentru că Băsescu n-ar fi el însuşi dacă ar pune competenţa înaintea loialităţii.

Ceea ce lipseşte însă din discursul preşedintelui, dar şi din cel al guvernului, este ce intenţionează să facă pentru a reporni economia. Să dai oameni afară, să tai salarii, să îngheţi pensiile şi apoi să-i blamezi pe bancheri, moguli, liberali, ziarişti aserviţi ş.a.m.d. poate că este necesar, din perspectiva politicianului Băsescu. Dar nu este suficient pentru a readuce, în 2011, creşterea economică.

Ne puteți urmări și pe Google News