Tănăsescu, FMI: Cred că România a ieşit din recesiune

Tănăsescu, FMI: Cred că România a ieşit din recesiune

Datele existente la finele lunii februarie arată că România va înregistra în primul trimestru creştere economică, deci, din punct de vedere statistic, acesta ar însemna ieşirea din recesiune, a declarat astăzi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

"Datele pe care le am, până la sfârşitul lunii februarie, mă îndreptăţesc să spun că, per ansamblu, trimestrul I va fi cu o creştere economică pozitivă, ceea ce ar arăta, repet, din punct de vedere statistic, că România a ieşit din recesiune", a spus Tănăsescu, la postul public de radio, potrivit Agerpres.

El a subliniat însă că nu s-a terminat criza ce afectează întregul glob, inclusiv România, şi încă persistă riscuri la nivelul multor ţări şi multor segmente, inclusiv cel bancar.

"Asistăm încă la o convalescenţă a economiilor din Europa. Sigur, mai mult în partea Europei avansate şi mai puţin în partea Europei emergente, din care face parte şi România", a precizat oficialul FMI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, România se află pe o cale bună, iar acest trend crescător al anului 2011 va fi mai mare în 2012 şi 2013.

Tănăsescu a menţionat că asistăm cu certitudine la o reluare a creşterii economice, dar la o creştere graduală, nu ca cea din 2005-2007, de 6-7%. Risipa fondurilor publice, o problemă

"A ne concentra să atragem bani de la UE, a eficientiza şi a prioritiza cheltuielile publice, a învăţa dacă este cazul să atragem bani privaţi prin parteneriate reprezintă din punctul meu de vedere principalele căi de creştere economică în anii care urmează", a mai spus reprezentul României la FMI.

El a mai menţionat că agricultura este o problemă-cheie în România, iar în acest domeniu trebuie să avem o politică bine definită, care să asigure predictibilitate pentru investitori şi să definească sectoarele spre care se va merge.

"Cred că România are această capacitate, să meargă mai departe, în sensul de a atrage investiţii mari, fiindcă segmentul agricol este un segment care are nevoie de mulţi bani, are nevoie de schimbări de mentalitate. Are nevoie, dacă vreţi, de un impuls, poate chiar al statului", a explicat Tănăsescu.