Tiraspol: Cele 393 de zile de captivitate ale unui jurnalist moldovean

Tiraspol: Cele 393 de zile de captivitate ale unui jurnalist moldovean

După mai mult de un an de închisoare, jurnalistul moldovean Ernest Vardanean a fost graţiat, în cursul zilei de astăzi, printr-un ordin semnat de liderul autoproclamatei republici nistrene, Igor Smirnov, anunţă unimedia.md. Informaţia a fost publicată iniţial de agenţia de presă transnistreană Olvia Press.

Jurnalistul a fost arestat pe 7 aprilie 2010. La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, un tribunal din Tiraspol l-a găsit pe Vardanean vinovat de spionaj şi înaltă trădare şi l-a condamnat la 15 ani de închisoare. Urma să-şi ispăşească pedeapsa într-o „colonie cu regim sever”.

A doua zi după pronunţarea sentinţei, Vardanean redacta o cerere de graţiere în care îşi recunoştea vina. „Stimate Igor Nicolaevici! Vă rog să aveţi încredere în sinceritatea remuşcărilor mele şi în calitate de gest de umanitate, vă rog să mă graţiaţi, oferindu-mi o şansă să revin la o viaţă normală spre binele familiei mele şi în interesul poporului transnistrean. (...) Voi depune toate eforturile pentru a repara prejudiciul cauzat prin acţiunile mele. Sunt sigur că o voi putea face mai eficient în libertate decât în locurile de privaţiune de libertate”, se spune în scrisoarea lui Vardanean, citată de Ria Novosti. De altfel, Vardanean ceruse clemenţa conducerii de la Tiraspol şi într-un interviu realizat de postul public transnistrean, difuzat pe 11 mai 2010.

Dincolo de vorbe

Cine citea doar transcrierea declaraţiilor afla atunci că inculpatul recunoaşte că ar fi făcut spionaj în favoarea Chişinăului: începând din 2001, ar fi colaborat cu serviciile de informaţii din Republica Moldova, care i-au cerut să strângă date de la funcţionari din Tiraspol, cât şi de la reprezentanţi ai unor misiuni diplomatice la Chişinău, legate de poziţia Occidentului faţă de Republica Moldova. Mai susţinea atunci că a desfăşurat acţiuni subversive împotriva Transnistriei. Gesturile lui Vardanean din faţa camerei ziceau însă cu totul altceva. Într-un comentariu postat atunci, sora lui Ernest, Nina, arăta: „Nu este adevărat! L-au ameninţat şi l-au forţat pe fratele meu să spună asta. Orice om normal poate vedea asta. Fii puternic, suntem alături de tine!”. Decizia de graţiere este rezultatul implicării actorilor naţionali şi internaţionali, susţine premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, într-o declaraţie de presă. „Important este că jurnalistul Vardanean a fost eliberat. Urmează acum să depunem eforturi şi pentru eliberarea lui Ilie Cazac (un tânăr în vârstă de 25 de ani, angajat al Serviciului Fiscal din Tighina, arestat la 20 martie 2010 de autorităţile de la Tiraspol, sub acuzaţia de spionaj în favoarea Republicii Moldova - n.r.)”, mai precizează şeful guvernului de la Chişinău.

„Nu e la modă să nu fii patriot”

Arestarea lui Vardanean a fost cu atât mai ciudată cu cât Ernest Vardanean nu era cunoscut ca un „extremist” pro-român. Ernest Vardanean s-a născut la Tiraspol şi a studiat ştiinţe politice la Chişinău. În şapte ani de carieră jurnalistică, a lucrat pentru agenţia de presă oficială a Tiraspolului, „Olvia press”, şi pentru Radio „PMR”, a fost apoi reporter al agenţiei ruseşti de ştiri Novâi Region în Transnistria. Din 2009, lucra pentru săptămânalul „Puls”.

„Dimineaţa venea cu microbuzul la Chişinău, iar seara pleca acasă, la Tiraspol. N-avea de unde să ia bani pentru încă o chirie când îl aşteptau acasă soţia şi doi copii”, scria pe blogul personal o fostă colegă de facultate a lui Ernest, jurnalista Lucia Aprodu, la trei zile după arestare. Tot atunci, Lucia Aprodu, care a lucrat la rândul său în Transnistria, pentru BBC Monitoring - încerca să încropească o explicaţie a arestării colegului său: „Nu e la modă să nu fii patriot în Transnistria, înţelegeţi? Pentru că nu era patriot al Transnistriei cum scrie la carte, Ernest a fost acuzat de înaltă trădare şi spionaj. (...) Oraşul, regiunea se deosebesc de Chişinău. Are regulile sale. Ernest, originar din Tiraspol, probabil le cunoştea. Nu scria pe pereţi cu vopsea «M... Sheriff» (nume sub care familia preşedintelui transnistrean Igor Smirnov controlează economia republicii autoproclamate - n.r.). Şi dacă tot le cunoştea, şi dacă a fost, în toţi aceşti ani, ziarist raţional, aşezat, neextremist, e cu atât mai grav”. Reacţii au existat şi din partea reprezentanţilor organizaţiilor pentru drepturile omului din Republica Moldova. Acestea au considerat măsura drept un act de intimidare, venit din paranoia unui regim care se simte ameninţat din toate părţile, aşa a fost văzută arestarea lui Vardanean. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/b1L9DwCdqcE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/YR_Jbxs6qxU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>