Traian Băsescu, în Azerbaidjan: A fost semnat planul de acţiuni pentru parteneriatul strategic

Traian Băsescu, în Azerbaidjan: A fost semnat planul de acţiuni pentru parteneriatul strategic

Preşedintele României şi omologul său azer au semnat azi planul comun de acţiuni pentru parteneriatul strategic România-Azerbaidjan. Şeful statului a început azi o vizită de două zilei în Azerbaidjan.

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul azer, Ilham Aliyev, au semnat luni, la Baku, Planul comun de acţiuni pentru implementarea parteneriatului strategic dintre România şi Republica Azerbaidjan, potrivit Agerpres.

"Ca de fiecare dată când ne întâlnim, reuşim să progresăm. Şi de această dată, acordurile semnate la nivelul celor două guverne dar şi foaia de parcurs a parteneriatului strategic înseamnă paşi mari înainte, în colaborarea bilaterală romano-azeră", a spus preşedintele Băsescu, la finalul convorbirilor oficiale cu omologul azer.

Şeful statului român a apreciat că relaţiile "excelente" la nivel politic dintre cele două state încep să se materializeze tot mai mult şi în zona economică.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Faptul că am reuşit să progresăm atât de rapid în proiectul AGRI, iar astăzi să avem constituită o societate de operare a proiectului şi să şi declanşăm studiul de fezabilitate al proiectului, arată că din septembrie până acum, partenerii nu au pierdut timpul. Ţin să vă mulţumesc pentru susţinerea pe care o daţi proiectului AGRI, simultan cu susţinerea proiectului Nabucco, pe care şi România îl susţine cu toată forţa ca fiind un proiect european important", a mai spus şeful statului român.

El a mai spus că pentru noi colaborarea cu pareta azeră este de importanţă deosebită, deoarece Azerbaidjan este pentru România "puntea către zona caspică, la fel cum România încearcă să fie pentru Azerbaidjan o punte către piaţa UE". Cooperare pe zona echipamentelor militare Traian Băsescu a punctat faptul că există voinţa politică necesară pentru ca dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state să fie una consistent şi rapidă.

"Dincolo de acordurile pe care astăzi le-am semnat, mi se pare foarte importantă cooperarea în zona echipamentelor militare. Până la sfârşitul trimestrului trei, vom finaliza Acordul româno-azer prin care să se consolideze cooperarea în domeniul tehnicii militare cu Azerbaidjanul", a mai spus Băsescu.

Potrivit acestuia, este îmbucurător faptul că s-a reuşit extinderea colaborării şi în alte zone, precum sectorul IT.

În septembrie 2009, a fost semnată declaraţia de stabilire a parteneriatului strategic dintre România şi Republica Azerbaidjan, în marja vizitei pe care şeful de stat azer a efectuat-o, la acea dată, la Bucureşti.

Două zile la Baku Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, azi, la Baku, unde va avea convorbiri oficiale cu omologul azer, Ilham Aliyev, precum şi cu primul-ministru al Republicii Azerbaidjan Artur Rasizade, potrivit Agerpres.

Ceremonia primirii oficiale a şefului de stat român va avea loc la Palatul Zugulba şi va fi urmată de convorbiri tete-a-tete între cei doi şefi de stat.

De asemenea, cei doi preşedinţi vor avea convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii, după care va avea loc ceremonia semnării documentelor oficiale şi un schimb de decoraţii, preşedintelui Băsescu i se va conferi ordinul Haydar Aliyev, iar şefului de stat azer - ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce - comandă specială, acordat şefilor de stat decoraţi anterior cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Colan.

Înaintea întrevederii cu primul ministru azer, preşedintele Băsescu şi omologul său vor face scurte declaraţii de presă.

Marţi, preşedintele Băsescu va participa la ceremonia depunerii coroanelor de flori la mormântul fostului preşedinte Haydar Aliyev şi la mormântul soţiei acestuia, Zarifa Aliyeva.

Tot marţi, Traian Băsescu va purta convorbiri cu speaker-ul Parlamentului, Oktay Assadov.

Din delegaţia care-l însoţeşte pe preşedintele Băsescu în vizita oficială în Azerbaidjan mai fac parte secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Doru Costea şi ministrul Economiei, Ion Ariton.