Cum ar putea deveni companiile de stat mai eficiente

Cum ar putea deveni companiile de stat mai eficiente

Companiile de stat sunt atât de căpuşate, încât cu greu mai pot fi salvate. Numirea unor manageri profesionişti, independenţi politic, dar și implicarea unor acționari privați ar putea duce la rentabilizarea lor.

Astfel, în opinia lui Greg Konieczny, CEO pentru România al Franklin Templeton Investment Management, managerul Fondului Proprietatea, statul ar trebui să aducă în aceste societăți management privat, selectat prin proceduri transparente, cu ajutorul unor agenţii internaţionale recunoscute de head-hunting.

De asemenea, "prin listarea pe Bursă a unor pachete minoritare de acţiuni, companiile au fost forţate să devină mai transparente", a spus acesta, la un seminar despre restructurarea companiilor de stat, organizat de Mediafax.

Ca exemplu de ineficienţă, el a menționat compania Hidroelectrica, cel mai mare producător local de enrgie, care în 2009 a pierdut profituri de circa 800 milioane lei, din cauza contractelor de vânzare a energiei la preţuri sub media pieţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pentru ce se întâmplă în Hidroelectrica, toţi consumatorii trebuie să plătim. În 2009, compania a aruncat 800 milioane de lei din profit din cauza contractelor bilaterale", a spus Konieczny.  Vinovații nu sunt pedepsiți Doru Lionăchescu, preşedinte al casei de investiții Capital Partners, crede că problema companiilor de stat este cea mai importantă problemă economică a României, deşi la nivelul guvernului nu se conştientizează acest lucru.

"Avem un sector de stat în pragul dizolvării, din cauza politizării excesive la toate nivelurile. Companiile au fost victimele unei căpuşări intensive, astfel că acum nu vor mai putea fi salvate", a spus Lionăchescu.

El a adăugat că managerii operează în regim de impunitate, nefiind sancţionaţi de nimeni pentru greşeli: "Fiecare face ce-i trece prin cap, distruge o valoare a tuturor contribuabillilor români şi nimeni nu-i face nimic". Ulterior, în loc să fie daţi afară şi traşi la răspundere, sunt mutaţi de fapt în eşalonul doi al conducerii. Acesta se îndoieşte că guvernul va fi în stare să aducă management performant la companiile de stat, atât timp cât, de 21 de ani, nu este în stare nici măcar să îi schimbe pe cei care greşesc. "Cum ne putem imagina că peste noapte va crea mecanismul de recompensare ca să atragă cei mai buni manageri? În România nu sunt oameni de calitate nici la nivelurile politice cele mai înalte", a punctat Lionăchescu.

În opinia acestuia, singura variantă realistă de restructurare a acestor companii este privatizarea, însoţită de o reglementare corespunzătoare a pieţelor şi de întărirea competiţiei. El a adăugat că simpla listare a unui pachet minoritar nu rezolvă problema, putând aduce cel mult o îmbunătăţirea a transparenţei.

Monitorizarea FMI, ineficientă

Consultantul financiar Aurelian Dochia a amintit, la rândul său, faptul că societăţile de stat au avut în 2010 arierate totale de 24,9 miliarde lei, în creştere faţă de nivelul din anul precedent, de 23,1 miliarde lei, în ciuda faptului că cei mai mari datornici au fost incluși în programul de monitorizare agreat cu FMI. "Rezultatele monitorizării FMI în ceea ce priveşte arieratele sunt zero. Atunci de ce mai sunt monitorizate?", se întreabă Dochia.

Consultantul financiar a adăugat că anul trecut 37% din subvenţiile acordate de Guvern au fost direcţionate către firme de stat cu pierderi.

În opinia acestuia, cei care trebuie să ia decizii la nivel guvernamental sunt depăşiţi de realitate: "Toate schimbările şi reformele s-au făcut la cerinţa altora – FMI, Banca Mondială etc. Niciodată nu am putut să ne coagulăm intern o strategie corectă".