Proteste în Siria: Armata a împresurat un oraş unde au loc manifestaţii

Proteste în Siria: Armata a împresurat un oraş unde au loc manifestaţii

Armata siriană a încercuit azi dimineaţa oraşul-port Banias, situat în nord-vestul ţării, după ce ieri patru persoane au murit aici în confruntările cu forţele de ordine, la doar două ziie după violenţele care au avut loc în alte oraşe din statul arab şi care au făcut câteva zeci de morţi, relatează BBC.

Armata a împresurat Banias, în jurul căruia au fost desfăşurate 17 tancuri, alimentarea cu curent electric a fost întreruptă iar şcolile şi magazinele au fost închise în acest oraş aflat la 280 km nord-vest de Damasc, a declarat un militant pentru drepturile omului, citat de AFP, preluată de Agerpres. "Armata a tras de mai multe ori pentru a provoca oamenii să riposteze, dar nici un manifestant nu a deschis focul", a adăugat militantul.

Potrivit unor mărturii, ieri forţele de ordine şi un grup de activişti proguvernamentali au deschis focul în Banias asupra celor câteva sute de persoane care s-au strâns la un marş de protest. Un martor a dezvăluit că numele celor ucişi au fost anunţate la difuzoarele unei moschei din oraş. Postul public de televiziune a anunţat ulterior că armata a intervenit după ce nouă militari au fost ucişi într-o ambuscadă în afara oraşului.

Vineri, forţele de ordine siriene au mai reprimat o manifestaţie organiată în oraşul Deraa, situat la graniţa cu Iordania. Comunitatea internaţională, inclusiv Statele Unite, a condamnat violenţa excesivă utilizată împotriva demonstranţilor care au ieşit în stradă pentru a cere reforme. UE a cerut regimului sirian, prin vocea şefei diplomaţiei Catherine Ashton, să oprească violenţele împotriva manifestanţilor şi să înceapă reformele imediat, așa cum a promis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, în capitală, studenţii sirieni au organizat un protest în incinta Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Damasc. "Studenţii s-au strâns în semn de solidaritate cu victimele de la Deraa şi Banias, scandând «Prin sufletul nostru şi sângele nostru»", a declarat Abdel-Karim Rihaoui, preşedintele Ligii siriene pentru apărarea drepturilor omului.

''Un alt grup scanda sloganuri în favoarea preşedintelui'' Bashar Al-Assad, a mai precizat Rihaoui, adăugând că ''forţele de ordine au intervenit şi au avut loc arestări''.