Dictatorul de la Tripoli: "Libia contribuie la pacea mondială"

Dictatorul de la Tripoli: "Libia contribuie la pacea mondială"

Liderul libian a declanşat o campanie de PR în care punctează aşa-zisul rol al ţării sale în dosare grele pentru Occident, precum combaterea terorismului şi a imigraţiei ilegale.

"După ameninţări şi avertismente lansate succesiv la adresa comunităţii internaţionale, liderul de la Tripoli mizează acum pe o contraofensivă mediatică, în speranţa temperării presiunilor tot mai puternice exercitate de Occident asupra regimului său.

Într-un interviu acordat ieri postului francez de televiziune France 24, Gaddafi a subliniat că "lumea are o imagine (despre regimul său - n.r.) care nu are niciun fundament real şi care este absurdă şi distorsionată". "Tot ce s-a publicat până acum despre Libia este 100% minciună", a adăugat el.

Partener împotriva al-Qaida

Ne puteți urmări și pe Google News

Fără a face referire la situaţia din ţară, colonelul a ţinut să elogieze realizările mandatului său prelungit.

"Libia joacă un rol vital în asigurarea păcii regionale şi mondiale", a subliniat dictatorul în interviul respectiv. Pentru a fi mai convingător, Gaddafi a ţinut să atingă, în discuţia cu jurnaliştii francezi, subiectele sensibile pentru statele occidentale, terorismul şi imigraţia ilegală. "Suntem un partener important în lupta împotriva al-Qaida. De asemenea, sunt milioane de negri care ar putea să traverseze Marea Mediterană spre Italia şi Franţa, iar Libia joacă un rol în securizarea bazinului mediteraneean", a adăugat colonelul, la putere în statul nord-african din 1969.

Declaraţiile liderului libian vin în contextul îngrijorărilor europene privind afluxul de imigranţi generat de revoltele din ţările arabe din nordul Africii. La sfârşitul lunii februarie, şeful diplomaţiei italiene avertiza că în Italia ar putea ajunge până la 300.000 de imigranţi nord-africani.

"Proteste paşnice"

Manifestaţiile antiguvernamentale despre care presa internaţională a scris pe larg nu au fost decât nişte "proteste paşnice", a mai spus Gaddafi. O misiune de anchetă a Uniunii Africane este deja pe teren pentru a dovedi că toate relatările despre situaţia din Libia sunt distorsionate, a mai precizat dictatorul. Contactaţi de agenţia Reuters, oficialii Uniunii cu sediul în capitala etiopiană, Addis Abeba, au negat că o astfel de anchetă ar fi în derulare în Libia, afirmând că misiunea este doar în curs de pregătire.

Contraofensiva mediatică a liderului de la Tripoli se desfăşoară în paralel cu cea armată, aceasta din urmă concentrată în oraşele din estul ţării care au căzut primele în mâinile rebelilor. În portul petrolier Ras Lanuf, forţele fidele regimului Gaddafi au lansat raiduri aeriene asupra poziţiilor insurgente, fără a putea prelua controlul oraşului.

Planul secret al americanilor

Statele Unite au ales să se implice indirect în criza libiană, susţine ziarul britanic "The Independent", deşi o intervenţie militară în Libia părea iminentă.

Administraţia de la Washington a cerut regimului saudit să livreze armament rebelilor libieni care controlează Benghazi, al doilea oraş ca mărime din Libia. Oficialii de la Riyadh nu au răspuns încă solicitării americane, fiind, probabil, preocupaţi de situaţia internă după ce comunitatea şiită avertizează cu noi proteste la nivel naţional. <iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/mCuZeKB19iQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Libia joacă un rol vital în asigurarea păcii regionale şi mondiale." MUAMMAR GADDAFI, liderul libian