EXCLUSIV EVZ. Ministrul finanţelor a inclus stimulentele în salariile angajaţilor MFP şi spune că o comisie îi va verifica pe funcţionarii ANAF, după reorganizarea instituţiei.
Reacţii extreme, provocate de liderii sindicali, care au ştirbit imaginea instituţiei. Asta s-a întâmplat de fapt în octombrie anul trecut, la protestul spontan al angajaţilor din Finanţe, spune acum, cu patru luni mai târziu, când s-au calmat spiritele, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Atunci, câteva sute de funcţionari ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au ieşit din birouri din cauză că nu îşi primiseră sporurile salariale.
"Sunt oameni care au exagerat, se putea discuta în mod civilizat. Unele persoane s-au dus la extremă prin modul de manifestare şi au fost şi provocate de unii lideri de sindicat", a declarat oficialul, într-un interviu pentru "Evenimentul zilei". El consideră că unii lideri de sindicat "au vrut să-şi facă campanie" la acel protest, în condiţiile în care în MFP "e o luptă care sindicat să domine".
Gheorghe Ialomiţianu admite că sistemul de salarizare bazat pe bonusuri "nu a fost cel corect", iar angajaţilor "le-a convenit, dar ştiau că oricând pot să dispară aceste stimulente". De la 1 ianuarie 2011, sporurile au fost incluse în salariul de bază al funcţionarilor din Finanţe, a precizat şeful instituţiei.
7.200 lei, salariu de director adjunct în Finanţe
În prezent, un director executiv adjunct în MFP şi în structurile Fiscului primeşte un salariu bun faţă de alte sectoare, adică 72 de milioane de lei vechi pe lună, "are mai mult decât ministrul de finanţe", spune Ialomiţianu. "Vreau ca oamenii din Finanţe să fie plătiţi bine. Şi nu cred că au motive să nu desfăşoare activitatea în mod corespunzător", explică el de ce şefii din vămi nu ar trebui să cadă pradă tentaţiilor de corupţie.
Cu toate acestea, "sigur, sunt şi persoane care au în sânge ilegalităţile, şi aceste persoane trebuie îndepărtate", declară ministrul finanţelor. Cum se va decide cine trebuie dat afară? "Va fi o comisie de la nivel central care va analiza activitatea fiecărui lucrător din Vamă şi Gardă", explică oficialul. Asta însă numai după ce se va aproba actul normativ care prevede restructurarea ANAF.
Procesul cuprinde "unificarea structurilor ANAF de la nivel central şi local, atât Garda Financiară, cât şi Vama să fie departamente ale ANAF", a precizat şeful Finanţelor. Ulterior, în urma informatizării activităţii instituţiei, tot mai multe ghişee vor rămâne neutilizate, ceea ce va duce la disponibilizarea altor persoane.
Potrivit ministrului Gheorghe Ialomiţianu, va urma o reducere de personal de cel puţin 20% din cei peste 32.000 de angajaţi ai ministerului şi ai structurilor subordonate.
- Ce înseamnă să fii bogat, în ochii ministrului de finanțe Gheorghe Ialomiţianu
MINISTRU DE FINANŢE
Ialomiţianu: am fost numit politic. Într-o asemenea funcţie nu rămâi foarte mult
Discuţiile din ultima perioadă referitoare o posibilă schimbare a premierului nu îl preocupă pe ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Întrebat de EVZ dacă este de părere că îşi va duce mandatul până la capăt, oficialul a răspuns că preocuparea sa este să-şi îndeplinească funcţia de ministru cât ocupă acest post.
Priorităţile sale sunt, spune Ialomiţianu, continuarea acordului cu FMI, reformele de consolidare fiscală, asigurarea veniturilor bugetare, astfel încât ceilalţi miniştri să aibă suficient spaţiu fiscal pentru investiţii.
"Ştiu că am fost numit politic, ştiu că într-o asemenea funcţie nu rămâi foarte mult", punctează Ialomiţianu. El spune că respectă deciziile politice, dar vrea să lase în urmă unele realizări când va părăsi fotoliul de ministru.
Codul Fiscal, rescris în 2011
Actualul ministru de finanţe spune că, până la venirea lui, nu s-a făcut aproape nimic pentru rescrierea şi republicarea Codului Fiscal.
"În 2010, dl ministru Vlădescu a ajuns la concluzia că trebuie rescris Codul Fiscal, dar a luat o simplă decizie, a transmis în scris preşedintelui ANAF să rescrie Codul Fiscal", ne-a spus Ialomiţianu. Între timp, a fost înfiinţat Colegiul Fiscal cu specialişti din mediul universitar, din firme de consultanţă şi din mediul de afaceri care s-au întâlnit deja şi lucrează la stabilirea principiilorgeneralealefiscalităţii în România şi la armonizarea Codului Fiscal cu Codul de Procedură Fiscală. Termenul optimist pentru acest obiectiv este luna iunie.
"Am observat că unele lucruri nu sunt clare şi pot apărea interpretări şi abuzuri din partea organelor de control, dar şi din partea contribuabililor, şi acestea trebuie eliminate", a explicat ministrul. El a precizat că, până la finele anului, Codul Fiscal va fi rescris.
AGRICULTURĂ
Taxa pe pârloagă, soluţie la criza alimentară
Scopul principal al taxei pe pârloagă nu va fi să aducă bani la buget, ci să stimuleze producţia agricolă, spune ministrul Gheorghe Ialomiţianu. Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de act normativ prin care proprietarii care nu lucrează terenurile agricole să fie taxaţi în plus.
"Este posibilă o criză a alimentelor şi e păcat că sunt foarte multe persoane care vor să investească în agricultură, iar altele deţin terenuri şi blochează această iniţiativă", a declarat ministrul finanţelor. Potrivit lui, acest impozit, care va avea rol de sancţionare, trebuie să fie aplicat cât mai repede.
- Ce înseamnă să fii bogat, în ochii ministrului de finanțe Gheorghe Ialomiţianu