EDITORIALUL EVZ: La puşcărie!

EDITORIALUL EVZ: La puşcărie!

M-au isterizat imaginile cu vameşii şi cu poliţiştii de frontieră arestaţi pentru mită.

De fapt nu doar imaginile, cât comentariile. E mâna lui Traian Băsescu! Oare pe cine vrea să mai cureţe Zeus? Pe "buldogul" Vasile Blaga, pe noul ministru Traian Igaş, pe finul său, Gheorghe Falcă? Nu contest că din 1990 s-au făcut presiuni asupra justiţiei, au fost dosare politice executate la comandă. Exemplele sunt la îndemâna oricui, iar eludarea acestui fapt este un gest de profundă necinste!

Dar să plâng pe umărul vameşilor şi al poliţiştilor corupţi până în măduva oaselor mi se pare o ipocrizie fără margini. Oameni care n-au muncit în adevăratul sens al cuvântului niciodată în viaţa lor şi care făceau milioane de euro din şpagă. Care ofereau 50 de euro - auzi, o sumă simbolică pentru ei - celui care spunea un banc bun cu poliţişti. Şi care mai aveau timp să facă şi sex la birou. Atât de cocoşaţi erau de muncă. Păi, pe ăştia să-i plâng numai ca să dau în Băsescu? E arhicunoscut că nu mai sunt un simpatizant al preşedintelui. I-am reproşat lipsa continuităţii şi irosirea a 5 ani din viaţa României. Dar să mă apuc să-i arunc toate zoaiele în cap numai pentru faptul că nu-mi place e prea mult. Să ţin partea unor corupţi numai pentru "a-l taxa" pe Traian Băsescu mi se pare o mică ticăloşie.

De fapt, sistemul în sine este bolnav, iar acest lucru e cunoscut de mulţi ani. Păi, a inventat Băsescu sau PDL-ul şpaga de la frontieră? Nicidecum. Ani întregi, prin rotaţie, Direcţia Generală a Vămilor a aparţinut diverselor partide. Parcă şi Dinu Gheorghe - poreclit, datorită măiestriei, "Vamă" - a trecut pe acolo şi e bine mersi. Lucrează pentru un alt geniu al economiei postcomuniste, George Copos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să vii acum şi să participi la emisiuni, şi să te dai Albă-ca-Zăpada e jenant. Dezbaterea în sine are ca argument: "Băi, ai voştri sunt mai corupţi decât ai noştri. Huoo". De fapt, adevărul este după cum spunea regretatul Tiberiu Rostaş: "Marea problemă în România nu este că dracii sunt atât de negri, ci că nici măcar îngerii nu sunt albi…". Nu cred că există român care să nu fi fost umilit, batjocorit şi taxat la frontieră. A spune vameş este sau era sinonim până în prezent cu mita, cu şpaga, cu ciupeala. Când am auzit cum vameşii şi poliţiştii îi rugau elegant pe cei care tranzitau frontiera României să fie "oameni" cu ei mi-a venit rău. Iar când unii mai tupeişti foloseau expresia (înregistrată de DNA) "nu-mi vând ţara aşa de ieftin" mi s-a suit sângele în cap. Câtă mizerie umană, cât lichelism. Mai ales din partea unor oameni care purtau uniformă! Şi care vorbeau cu nonşalanţă despre "vânzarea ţării". Un mizilic! Păi bine au făcut DNA, SRI, DGIA sau cine ştie ce DG din ăsta s-a mai implicat în prinderea acestor borfaşi. Să-i vâre la puşcărie şi să-i mai vedem la faţă când mi-o fi mie dor de ei. Vrem curăţenie, păi hai să facem curăţenie! Să nu o mai ascundem sub covor. Şi mai ales să lăsăm covorul politic, acoperirea politică pentru astfel de fapte.

E clar că arestarea acestor corupţi are legătură cu neintrarea României în spaţiul Schengen. Pe undeva este mai bine aşa, pentru că prin intrarea în Schengen vameşii şi poliţiştii de frontieră aveau de gând să mărească şpaga! Corupţia prospera, contrabandiştii la fel. Cine contestă aceste arestări, fie din motive politice, fie pentru simplul motiv că-l urăşte pe Băsescu, chiar e un ticălos.

Eu sper din tot sufletul ca în plasa cea mare să cadă şi câţiva peşti mari, iar dacă s-ar putea să fie şi ceva portocalii printre ei chiar aş fi fericit. Înseamnă că nu toate instituţiile sunt parazitate, cuprinse în acest mecanism înfiorător al mafiei. Nu mai reţin, dar cineva făcuse un calcul. Câte sute de mii de pensii ar putea fi plătite dacă s-ar stopa miliardele de euro doar din contrabanda cu ţigări. Vreţi alt exemplu mai populist decât acesta? Vameşii nu furau decât din buzunarele noastre ale tuturor!

Poate măcar prin acest gest să mai intre frica în oasele unora. Iar cinstea şi onestitatea revin ce au fost cândva, nu doar nişte simple noţiuni desuete.