Geoană, din afara Alianţei opoziţiei: Negociere mult prea negustorească

Geoană, din afara Alianţei opoziţiei: Negociere mult prea negustorească

Neinclus în proiectul viitoarei alianţei a opoziţiei, Mircea Geoană critică construcţia politică preconizată de PSD, PNL şi PC.

Mircea Geoană nu este mulţumit de formula de alianţă care a rezultat din negocierile dintre PSD, PNL şi PC, negocieri care îi ameninţă funcţia de preşedinte al Senatului, râvnită de Dan Voiculescu după cum a relatat "Evenimentul Zilei".

Lăsat pe dinafară de PSD, dar şi de liberali şi conservatori, Geoană consideră că tratativele pentru alianţa opoziţiei "intră într-o negociere mult prea negustorească".

Într-un interviu pentru RFI, preşedintele Senatului îi critică şi pe liberali pentru că solicită paritate cu PSD, pe social-democraţi deoarece au lăsat PC să plece din alianţă, dar şi pe conservatori pentru că după ce au fost de stânga îşi descoperă brusc o identitate de dreapta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alianţă construită pe principiile oportunismului

"Dracul se ascunde în detalii! Pe mine mă preocupă, de exemplu, afirmaţii de genul că există paritate între PNL plus PC şi PSD. Nu e nici un fel de paritate! Suntem un partid semnificativ mai mare şi-n realitatea din actualul Parlament şi-n sondajele de astăzi, suntem cea mai mare formaţiune. Deci recomandarea mea, mai mult decât amicală - relaţia mea foarte apropiată cu lideri PNL şi cu conservatorii e de notorietate - este să punem mai degrabă bazele fundamentale ale acestei construcţii politice. Dacă ea va fi construită exclusiv pe oportunism în raport cu accesul la putere sau strict cu un mesaj anti-Băsescu şi anti-conglomeratul PDL - pe deplin justificat de altfel - dacă ne-apucăm să spunem din prima «noi ţinem cotă unică, noi vrem poziţiile astea, noi vrem paritate», îmi este teamă că se intră într-o negociere mult mai negustorească, care evident, trebuie făcută la un moment dat. Eu unul aş pune accentul pe lucrurile de principiu, pe lucrurile fundamentale, pe proiectele de reformare mult mai temeinică a României, inclusiv în zona eticii şi moralităţii", spune Geoană în interviul pentru RFI.

Conservatorii, au devenit brusc de dreapta

Mircea Geoană se declară nemulţumit de faptul că PC a fost lăsat de PSD să plece la PNL. El a contestat argumentul liderul PNL Crin Antonescu potrivit căruia alianţa PNL cu PC va facilita o construcţie ACD-PSD pe principiu paritar, deoarece o construcţie în trei ar complica foarte mult lucrurile. "Eu unul cred că dacă m-ar fi întrebat pe mine cineva, eu aş fi procedat la această construcţie a Opoziţiei, într-o discuţie în trei", a opinat Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului i-a criticat şi pe conservatori pentru schimbarea "bruscă" a ideologiei: "Conservatorii se definesc ca fiind social-liberali. Adică, chestia asta că până ieri erau cu noi la stânga şi de ieri sunt brusc clarificaţi ideologic e puţin forţată. E un partid social-liberal, e un partid de centru". Alianţă cu efecte perverse

Mircea Geoană este de părere că modul în care a fost iniţiată această alianţă poate conduce la "viitoare efecte perverse".

"Efecte perverse pot să existe, dacă (viitoarea construcţie politică - n.r.) este făcută neîndemânatic sau insuficient de credibil. Se poate întâmpla ca efectul cumulat a două partide de talie mare, PSD-ul de talie foarte mare, PNL-ul de talie mare şi evident au un potenţial de creştere liberalii, PC-ul vom vedea cum se va stabiliza acest partid, împreună reprezintă peste 50%, undeva spre 60%... nu-i automat să ai acelaşi scor, dacă nu există fundamentul. Dacă vrem să facem o altă alianţă cum a mai fost, părerea mea este că lumea va mirosi că este acelaşi procedeu care a mai fost vândut cu mare tam-tam, cum a fost CDR-ul. Alianţa D.A. s-a creat în jurul unui singur slogan, «Jos PSD!». Nu este suficient ca o relaţie între PSD, PNL şi PC şi eventual alţii care s-au mai adunat să fie exclusiv în jurul sloganului «Jos Băsescu!». Este necesar, dar nu suficient", a conchis Geoană.