Descoperite incredibilă. Află de ce unul din patru oameni îmbătrâneşte înainte de vreme

Descoperite incredibilă. Află de ce unul din patru oameni îmbătrâneşte înainte de vreme

Cei care se tem de spaţiile înguste, de insecte sau de aglomeraţie îmbătrânesc mai repede. Studiile recente arată că frica "fură" până la şase ani din viaţă

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că frica te poate îmbătrâni. Cercetătorii au descoperit că anxietatea fobică, o afecţiune întâlnită la 25% dintre oameni, este în strânsă legătură cu procesul de îmbătrânire celulară. O echipă de specialişti de la "Brigham and Women's Hospital" din Boston a prelevat sânge de la aproape 5.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 42 şi 69 de ani. În plus, ei le-au rugat să completeze un chestionar cu privire la orice semn de fobie de care suferă.

Frica poate cauza apariţia bolilor cardiace şi chiar a cancerului

"Acest studiu arată o legătură concretă între frică, stările de anxietate şi un mecanism plauzibil de îmbătrânire prematură", explică autorul cercetării, Dr Olivia Okereke. Rezultatele au fost incredibile. Datele au arătat că cele care prezentau un grad înalt de anxietate precum frica de spaţii înguste sau de aglomeraţie aveau telomerele mai scurte. Telomerele sunt secvenţe de ADN aflate la capetele cromozomilor, care protejează materialul genetic împotriva degenerării. Ele sunt considerate markere ale îmbătrânirii celulare, iar scăderea în lungime a telomerelor a fost legată şi de creşterea riscului de a dezvolta afecţiuni cardiace, demenţă sau cancer. Astfel, luându-se în considerare lungimea telomerelor, femeile care aveau mai puţine temeri sau stări anxioase au fost percepute ca fiind mai tinere din punct de vedere celular, cu până la şase ani. "Acest tip de cercetare nu poate însă dovedi clar cauza şi efectul, adică ce problemă a apărut prima dată- fobia sau reducere în lungime a telomerelor", mai spune autorul studiului.