SUA taie ajutoarele pentru Pakistan în replică la condamnarea medicului care a colaborat cu CIA

SUA taie ajutoarele pentru Pakistan în replică la condamnarea medicului care a colaborat cu CIA

O comisie a Senatului SUA a decis să taie ajutoarele în valoare de 33 de milioane de dolari destinate Pakistanului, în replică la condamnarea, de către justiţia pakistaneză la 33 de ani de închisoare a medicului acuzat că a ajutat CIA să-l captureze pe Osama ben Laden.

Comisia senatorială a precizat că va tăia câte un milion de dolari pentru fiecare an de închisoare inclus în sentinţa medicului, relatează BBC. În paralel,  secretarul de stat american, Hillary Clinton, a calificat ca "nedreaptă şi nefondată" condamnarea medicului acuzat că a ajutat CIA să-l captureze pe liderul Al Qaida.

Shakeel Afridi a fost condamnat miercuri de către un tribunal tribal pentru că a ajutat Agenţia Centrală de Informaţii a SUA să-l găsească pe Osama ben Laden, ucis anul trecut de un comando american în nordul Pakistanului. Afridi, aflat în prezent într-o închisoare din Peshawar, nu a fost prezent în sala tribunalului în momentul anunţării sentinţei şi nu a putut să prezinte propria versiune a evenimentelor.

Chirurgul a fost acuzat că a întreprins o falsă campanie de vaccinare la Abbottabad, oraşul unde se ascundea Ben Laden, împreună cu cele patru soţii ale sale şi copiii lor, pentru a le preleva ADN-ul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Afridi "a jucat un rol crucial în eliminarea unuia dintre cei mai mari criminali care au existat", a spus Hillary Clinton.

Osama Ben Laden a fost ucis la 2 mai 2011 de un comando al Navy Seals, forţe de elită ale marinei americane, fără ştirea autorităţilor pakistaneze, care au protestat ulterior.