Cum se face legea în România: prefectul "dresat" de Ponta

Cum se face legea în România: prefectul "dresat" de Ponta

Premierul a vrut să-l demită urgent pe prefectul de Constanţa care nu făcuse decât să aplice legea. L-a cruţat în ultima clipă iar acesta şi-a retras acţiunea în contencios administrativ. L-a cuminţit, iar PSD taie şi spânzură în Constanţa până la alegeri.

Guvernul Ponta a demarat în forţă politicile social-liberale implementate prin intermediul prefecţilor "neutri", cu statut de funcţionari publici. Imixtiunea Guvernului în interpretarea unei legi imuabile este flagrantă în scandalul politic de la Constanţa. Victor Ponta a vrut să-l demită peste noapte pe noul prefect instalat acolo după ce acesta a încercat să aplice legea. L-a iertat în ultima clipă, iar a doua zi acesta şi-a retras actul administrativ pe care-l declanşase în mod justificat, băgând capul în nisip. Cazul de la Constanţa compromite grav instituţia prefecţilor, ca garanţi ai respectării legii.

Pe 27 aprilie, primarul PSD al Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, propune Consiliului Local votarea organizării unui referendum în ziua alegerilor din iunie. Tema: rezilierea contractului cu firma de termoficare a oraşului, din cauza căreia oraşul n-a avut toată iarna căldură, oamenii trecând prin cinci luni cumplite. Pentru Tusac subiectul e o piatră de moară, fiind acuzat de interese personale în acea firmă, iar referendumul din 10 iunie era principala temă a campaniei sale prin care să se delimiteze de firma Callatis Therm. Fără această disociere, campania sa se poate termina prost.

Pe 16 mai, abia numit în funcţia de prefect, Bogdan Huţucă, sprijinit de PNL, atacă în contencios administrativ referendumul propus de Mihai Claudiu Tusac, considerând că, din documentaţie, nu rezultă "motive care să justifice legalitatea convocării Consiliului Local Mangalia". În acest oraş se duce o luptă acerbă pentru primărie, între PSD şi PNL, candidatul independent sprijinit de liberali suflând în ceafa lui Tusac.

Primarul Mangaliei s-a plans imediat lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, de susţinerea contracandidatului său de către prefectul nou-numit. Dragnea i-a comunicat mai departe lui Victor Ponta, iar acesta, în seara zilei de joi, 17 mai, era hotărât să-l demită urgent pe Bogdan Huţucă pentru că a îndrăznit să atace în contencios referendumul candidatului PSD.

Ce l-a salvat în ultima clipă pe prefectul Constanţei a fost paravanul făcut de liberalul Victor Paul Dobre, membru PNL şi şef al administraţiei la nivel central. Acesta a studiat argumentele juridice ale demersului iniţiat de prefect şi i-a comunicat premierului Ponta că atacul în contencios administrativ este justificat. "În final, Victor Ponta s-a lămurit că prefectul a încercat doar să-şi facă datoria", a declarat pentru EVZ, sub anonimat, un deputat PNL.

Epilogul: A doua zi dimineaţă, la teleconferinţa cu prefecţii, Victor Ponta i-a dat doar un "cartonaş galben" lui Bogdan Huţucă. În schimb, acesta şi-a retras imediat atacul în contenciosul administrativ, anulându-şi practic atribuţiile legale într-un stat de drept. Deci referendumul din Mangalia va avea loc în ziua alegerilor, iar prim-ministrul Victor Ponta e fericit că PSD mărşăluieşte spre victoria finală.

Ne puteți urmări și pe Google News