Primele semne ale SFÂRȘITULUI CRIZEI în SUA. Când se va întâmpla asta și la noi?

Primele semne ale SFÂRȘITULUI CRIZEI în SUA. Când se va întâmpla asta și la noi?

Bursa de valori americană este foarte aproape de atingerea unor noi maxime istorice, deși criza economică pare departe să se fi încheiat la nivel global.

Indicele S&P 500 a avut în primul trimestru al acestui an cea mai mare creștere de după 1998, chiar și peste cele din perioada ”bulei dot-com” de la începutul anilor 2000. Indicele, cel mai reprezentativ al bursei din New York alături de Dow Jones, a crescut cu 12% în primele trei luni din 2012.

S&P 500 a ajuns la 1408,47 puncte la sfârșitul zilei de vineri, fiind la doar 10% sub maximul istoric pe care l-a atins în octombrie 2007, chiar în perioada de început a crizei creditelor sub-prime din Statele Unite. Dow Jones, pe de altă parte, este cu doar 6,9% mai jos decât maximul istoric, înregistrat de asemenea în octombrie 2007.

Comparativ cu minimele atinse în martie 2009, cei doi indici au avut scăderi de peste 100%.

De regulă, evoluția burselor de valori o precede pe cea a economiilor, același lucru întâmplându-se și în criza care a început în 2007-2008. Falimentele din America din toamna lui 2008 au venit de-abia după ce bursele din întreaga lume înregistraseră scăderi masive pe parcursul anului. Ulterior, creșterea bursieră ce a început în martie 2009 a precedat ieșirea din recesiune a economiilor afectate de criză. Creșterea prețului acțiunilor poate fi, așadar, un semn prevestitor al ieșirii din criza economică.

România, de obicei în întârziere

Un alt semn pozitiv este raportul între evoluția acțiunilor tranzacționate la bursă și cea a companiilor care au emis acele acțiuni. Raportul între prețul acțiunilor incluse în S&P 500 și profitul pe acțiune obținut de companii este în medie de 14,6 în prezent, mai mic decât media din perioada 1954-2012, de 16,4, potrivit Bloomberg. Cu alte cuvinte, indicele a ajuns din nou aproape de maximul istoric mai degrabă pe seama unor rezultate mai bune ale firmelor americane, și mai puțin pe seama exuberanței investitorilor, care pe vremuri ar fi plătit și de 20-25 de ori mai mult decât profitul pe acțiune al acelor firme.

În România lucrurile se întâmplă de obicei cu o oarecare întârziere față de economiile mai dezvoltate. Bursa de la București a început să scadă de-abia la începutul anului 2008, în timp ce în SUA acest lucru se întâmpla încă din 2007. În 2009, la începutul revenirii bursiere, sincronizarea a fost mai bună, însă în prezent indicii bursei locale sunt de-abia la 50-60% din maximele istorice atinse în anul 2007.

De asemenea, economia României a înregistrat primele semne de criză în toamna lui 2008, la un an după apariția crizei sub-prime și la mai mult de jumătate de an de la primul faliment important din America, cel al băncii de investiții Bear Stearns. În concluzie, este de așteptat ca și ieșirea din criză să aibă loc în urma țărilor occidentale.

Ne puteți urmări și pe Google News