I.M.Paşcu şi-a relansat “Bătălia pentru NATO. Raport personal”
- Anca Simionescu
- 31 mai 2014, 16:00
Cea de-a doua ediție a cărţii are introducerea semnată de ambasadorul George Cristian Maior.
La standul Editurii RAO din cadrul Salonului Internaţional de Carte “Bookfest 2014” a fost lansată a doua ediţie a volumului “Bătălia pentru NATO” de Ioan Mircea Paşcu. La eveniment fost prezent directorul SRI, George Cristian Maior, care semnează introducerea la volum.
Reeditarea “Bătăliei pentru NATO”, aşa cum a fost aceasta trăită de domnul Ioan Mircea Paşcu, ministru al apărării naţionale în perioada 2000-2004, a fost prilejuită de împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO, care reprezintă în opinia domnului Maior “cel mai important moment pentru securitatea României din întreaga sa istorie modernă. România nu avut niciodată, în istorie, garanţii de securitate similare celor oferite de cea mai puternică alianţă militară şi politică din lume. Acum, când evenimentele din estul graniţelor României sunt de o asemenea natură încât să pericliteze stabilitatea regională, se vede cât de importante sunt, din punct de vedere politic şi din punct de vedere militar, siguranţa şi confortul conferite de apartenenţa României la Alianţa Nord Atlantică”
În prezentarea volumului, George Maior a realizat o sinteză a diferitelor planuri pe care s-a dus bătălia pentru aderarea la NATO. Au fost trecute în revistă reforma profundă a forţelor armate, componenta de diplomaţie a apărării, precum şi decizia curajoasă de a ne număra printre primele ţări care s-au alăturat, imediat după 11 septembrie 2001, efortului de contracarare a terorismului internaţional. Potrivit directorului SRI, “această decizie strategică dificilă a contribuit enorm de mult la recredibilizarea României din punct de vedere al statutului său de partener în NATO, la acea vreme, din punct de vedere al expunerii capacităţii sale reale de a-şi asuma misiuni de anvergură şi din punct de vedere al capacităţii sale de a se comporta ca un aliat, înainte chiar de a fi primiţi în NATO.”
În final, Maior a subliniat faptul că ministrul Paşcu s-a numărat printre primii care au evidenţiat importanţa strategică şi geopolitică a Mării Negre. “Iată că acum Marea Neagră devine dintr-o dată un punct multistrategic pe harta globală, chiar o linie de demarcaţie importantă geopolitică între două lumi aflate în pragul, din păcate, unui nou Război Rece. Două lumi cu viziuni diferite despre dreptul internaţional, din păcate, cu principii diferite de interpretare a acestuia şi care generează acţiuni geopolitice extrem de dure chiar la graniţele noastre, iar faptul că domnul Paşcu a anticipat aceste evoluţii la Marea Neagră a contribuit foarte mult la creşterea profilului NATO în această zonă strategică a Europei.”