Ce presupune teoria țărănească a lui Nicolae Iorga? Alex Mihai Stoenescu: Critica lui convenea partidelor comuniste. Video

Ce presupune teoria țărănească a lui Nicolae Iorga? Alex Mihai Stoenescu: Critica lui convenea partidelor comuniste. Video Alex Mihai Stoenescu vorbește despre teoria țărănească a lui Iorga, sursa foto: arhiva companiei

În data de vineri, 13 septembrie, a avut loc o nouă ediție a podcastului „Evenimentul Istoric” pe canalul de YouTube „Hai România”. Moderatorul, Manu Ionescu, și Alex Mihai Stoenescu, au discutat de această dată despre teoria țărănească a lui Nicolae Iorga. Mai exact, istoricul a evidențiat care au fost caracteristicile acesteia.

Istoricul a povestit în ce a constat, concret, această teorie a lui Nicolae Iorga, dar și care au fost reacțiile pe care le-a stârnit în urma declarațiilor sale de la acea vreme.

Ce presupune teoria țărănească a lui Iorga

Vorbind în podcastul „Evenimentul Istoric” despre teoria țărănească a lui Iorga și despre toate reacțiile generate de ea de-a lungul istoriei, Alex Mihai Stoenescu a explicat în ce a constat mai exact aceasta.

Pentru început, Iorga declara că poporul român se trage din traci.

„Iorga spunea că poporul român se trage din traci. Mai preciza și că dacă s-ar realiza o analiză a comportamentului, a mentalității sale, a obiceiurilor de muncă, a organizării sale sătești, vom putea constatat că cea mai mare parte a configurației românului din obște este de origine tracică. Pentru că regăsim toate aceste trăsături la traci, nu la romani”, a povestit Alex Mihai Stoenescu.

Concepția istorică a lui Iorga

Scriitorul a mai explicat că Iorga avea o anumită concepție istorică despre imperii. Iar acesta a fost motivul pentru care fost preluat de către istoriografia comunistă imediat după 1949. Alex Mihai Stoenescu a prezentat mai multe particularități.

„Critica socială și critica partidelor făcută de Iorga convenea foarte multe ideologiei comuniste. De asemenea, Iorga era un anti-imperialist. El se referea la imperiile din trecut, Imperiul Otoman. La un moment dat avea chiar o obsesie. Spunea că cel mai grav lucru care s-a putut întâmpla în istorie a fost să apară imperiile, cel Roman, Grecesc, Otoman, Austro-Ungar. Iorga declara că ocuparea Daciei de către romani a fost un act de agresiune. Mai spunea și că a fost o ocupare vremelnică. El nu privea prezența romană, romanizarea Daciei, ca o parte a procesului esențial de formare a poporului român. Ci îl vedea ca pe o ocupație imperială, care a impus limba latină”, a mai explicat istoricul.

Românii sunt traci

Prin aceste argumente, a mai subliniat Alex Mihai Stoenescu, Iorga susținea faptul că esența elementelor componente care constituiesc poporul român este tracic și că a rămas mai departe tracic.

„Iorga spunea că etnic noi suntem traci. Mai susținea că am adoptat limba latină, dar și că într-un anumit procent poporul român are în compoziție și ceva din romani, dar și un procent foarte mic din slavi. Pentru că nu putea nega prezența slavilor și influența lor, mai ales în limbă”, a mai evidențiat istoricul.

După cum a mai declarat Alex Mihai Stoenescu, Iorga a mers mai departe în teoria sa țărănească.

„Spunea că noi moștenim toate trăsăturile tracilor. Inclusiv aspectele de organizare care țin de democrația militară, apoi de democrația obștească. Tot ce însemna proprietate, teren, pădure, pășune, râu, apă, erau proprietate comună. Se foloseau obștesc. Asta presupunea, și există anumite mărturii, existența unei organizări proprii a satului. Și anume, sfatul bătrânilor. Ei conduceau și decideau toate aspectele economice. Iar Iorga spunea că deciziile se luau democratic”, a mai evidențiat istoricul.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul Istoric” de vineri, 13 septembrie, poate fi vizionată aici.