Pepiniera ISIS din Balcani. Locul în care se ridică lunar trei moschei şi care colcăie de islamişti

Pepiniera ISIS din Balcani. Locul în care se ridică lunar trei moschei şi care colcăie de islamişti

După destrămarea Iugoslaviei, la sfârşitul războiului, în 1999, pe teritoriul fostei provincii sârbe Kosovo erau în jur de 200 de moschei. Astăzi sunt peste 800, trei noi moschei ridicându-se practic în fiecare lună. Mai mult, Kosovo este statul care - în raport cu numărul său total de cetăţeni - a furnizat cei mai mulţi recruţi temutei grupări teroriste Statul Islamic, scrie huffingtonpost.com.

Demersul este cât se poate de simplu: tânărul kosovar, dornic să devină luptător jihadist, ia autobuzul spre Turcia şi trece, nestingherit, doar cu paţăaportul în Siria. Plecările sunt atât de numeroase iar situaţia este atât de dramatică încât părinţii au ajuns să se roage de poliţie să confişte paşapoartele copiilor, sperând că astfel vor opri acest “exod”.

Societatea Musulmană din Kosovo, puternic finanţată de TURCIA şi alte state din Golf, are un buget anual de peste şase milioane de euro. Imamii plătesc stipendii familiilor sărace şi, mai ales, celor monoparentale astfel încât copiii acestora să rămână puternic ataşaţi tradiţiilor musulmane.

Sub presiunea tot mai mare a Washingtonului, în 2014, autorităţile kosovare decid să iasă puţin din inerţie şi închid nu mai puţin de 14 ong-uri pe care le suspectau de legături strânse cu ISIS. Un an mai târziu, poliţia aresta 78 de persoane, printre care nu mai puţin de 11 imami, suspectate de recrutări pentru Statul Islamic. Toţi suspecţii au fost însă eliberaţi între timp şi nici o acuzaţie nu s-a formulat împotriva lor, deşi Occidentul primea numeroase semnale despre radicalizarea unui număr tot mai mare de tineri. În vreme ce guvernul din Kosovo vorbea despre 300 de bărbaţi şi femei tinere care au fugit în Siria pentru a deveni jihadişti, sursele unor serioşi jurnalişti de investigaţii din Occident menţionau peste 1000 de kosovari care au aderat la ISIS. Alte surse spun că ar fi chiar de trei ori pe atât.

Presa italiană scrie că liderul a patru kosovari arestați la începutul lunii decembrie de poliția italiană este comandantul așa numitei "brigăzi balcanice a ISIS", formată din kosovari, bosniaci, macedoneneni și muntenegreni -  temutul și sângerosul jihadist kosovar Lavdrim Muhaxheri (nume de luptă Abu Abdullah al Kosova, foto jos). Acesta este originar din Kačanik, fost fief  al temutei UCK, devenită astăzi principalul centru de recrutare a jihadiștilor ISIS din Kosovo, susține un reprezentant al serviciilor secrete kosovare.

Kačanik se află la doar câțiva kilometri de baza militară americană de la Camp Bondsteel. Conform aceleiași surse din serviciile secrete albaneze, Lavdrim Muhaxheri nu este doar un cunoscător al regiunii. El a și lucrat în baza americană până in 2010, alături de alți viitori jihadiști kosovari. Printre ei și un tânăr kamikaze, Blerim Heta, care a continuat să lucreze pentru NATO, în Afganistan, până în 2012, după care a plecat direct în Siria, scrie siteul activenews.ro.

Întrebarea firească este, prin urmare, cum a fost posibil ca toate acestea să se întâmple sub ochii aparatului militar și al serviciilor secrete ale NATO și UE care acționează în Kosovo?

"Kačanik și traseul lui Muhaxheri  sunt doar vârful iceberg-ului", a explicat pentru un cotidian italian generalul Fabio Mini, fost comandant al misiunii NATO în Kosovo. Pentru că, spune el, întreg teritoriul kosovar este înțesat de ani buni de o serie de imami radicali care predică războiul sfânt și acționează pentru recrutarea jihadiștilor în sutele de moschei kosovare, finanțate, cu bani grei, de monarhiile arabe. În special de Arabia Saudită.

Analiștii militari consideră că toate astea s-au putut petrece chiar sub ochii misiunilor internaționale prezente pe teritoriul kosovar pentru că, de multă vreme, Europa și NATO s-au detașat de Kosovo, și de Balcani în general, în ciuda faptului că acest fenomen era clar pentru toată lumea.

În luna iulie, New York Times scria că cinci persoane au fost arestate în Kosovo fiind puse sub acuzare pentru că au complotat să contamineze sursele de apă din capitală, Priștina, posibil la îndemnul grupării teroriste Stat Islamic. Potrivit presei locale, trei persoane au fost arestate duminică după ce au fost surprinse comportându-se suspect în preajma rezorvorului de apă din zona Badovac, care alimentează aproximativ jumătate din populația capitalei. De asemenea, au fost găsite arme, muniție și materiale ale propagandei grupării radicale Statul Islamic în cele două mașini ale suspecților.

 

Încă două persoane au fost arestate în Priștina mai târziu, fiind puse sub acuzare pentru acte de terorism comise în complotul privind contaminarea resurselor de apă. Doi dintre suspecți fuseseră, de asemenea, arestați şi în 2014. Arestările au avut loc după ce a fost descoperită o înregistrare video în care gruparea teroristă Stat Islamic și-a îndemnat susținătorii să otrăvească resursele alimentare și de apă din Kosovo.