Iohannis, la MApN: Avem nevoie de o legislaţie clară, mai puţină birocraţie şi dotări pe măsura provocărilor actuale
- Andreea Udrea, consultant politic
- 10 martie 2015, 12:09
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat azi, la bilanţul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) pe anul 2014, că este nevoie de o legislaţie clară, unitară şi coerentă, de mai puţină birocraţie şi de dotări pe măsura provocărilor actuale şi a angajamentelor României.
"În calitate de comandant al forţelor armate şi de preşedinte al CSAT voi acorda atenţia cuvenită atât problemelor ce ţin de optimizarea cadrului legislativ şi organizatoric al unei structuri de forţă eficace şi agile, cât şi de buna pregătire a Armatei şi de înzestrarea corespunzătoare a acesteia. Avem nevoie de o legislaţie clară, unitară şi coerentă, de mai puţină birocraţie şi de dotări pe măsura provocărilor actuale, dar şi a angajamentelor noastre", a spus Iohannis, la sediul MApN, citat de Agerpres.
El a adăugat că preocupările care crede că ar trebui să existe în continuare în ceea ce priveşte Armata.
"În conformitate cu prevederile Constituţiei şi în termenul prevăzut de Legea planificării apărării, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării. Acest document va evalua mediul internaţional de securitate, va prezenta potenţialele riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi, precum şi direcţiile de acţiune pentru asigurarea securităţii naţionale a României pe termen lung. Conform legii, în baza acestui document şi a Cartei Albe a Apărării, Ministerul Apărării Naţionale va elabora noua Strategie Militară, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datând din anul 2000. De asemenea, în conformitate cu angajamentele şi priorităţile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării, cu rol determinant asupra planificării şi generării capabilităţilor de apărare naţionale şi multinaţionale. Rezolvarea restanţelor în materie acumulate în ultimii ani şi respectarea termenelor reprezintă o datorie politică şi o dovadă de responsabilitate şi seriozitate. Acestea sunt esenţiale pentru asigurarea credibilităţii strategice", a mai spus șeful statului.
El a arătat că, în concordanţă cu nevoile operaţionale şi cu nivelul prognozat de bugetare, majorat la 2% din PIB, este nevoie de o regândire a cadrului strategic privind priorităţile de înzestrare.
"Obiectivul nostru comun este de a asigura armonizarea politicilor de achiziţii cu planificarea apărării şi cu resursele puse la dispoziţie prin buget. Într-o perspectivă pe termen scurt, este obligatoriu să ne îndeplinim obiectivele asumate în comun la ultimul summit al Alianţei Nord-Atlantice, în special operaţionalizarea celor două noi comandamente, precum şi să finalizăm, conform calendarului agreat cu partenerul strategic american, operaţionalizarea Bazei de la Deveselu", a mai spus Iohannis.