Cum i-a înfipt Flutur CUŢITUL în SPATE lui TĂRICEANU
- Roland Căt ălin Pena
- 18 noiembrie 2016, 14:23
Gheorghe Flutur îşi dădea în urmă cu zece ani, pe 17 februarie 2006, demisia din funcţia de vicepreşedinte al PNL, în timp ce premierul şi preşedintele de atunci al partidului, Călin Popescu Tăriceanu, se afla la Oradea în sedinţă cu liderii liberalilor ardeleni.
Flutur cerea, în numele unui grup de 22 de parlamentari şi patru primari, întoarcerea lui Theodor Stolojan în partid.
Stolojan fusese exclus pe 10 octombrie 2006, printr-o decizie a organizaţiei PNL Bucureşti sector 2. Conducerea partidului a anunţat, ca motiv al excluderii, faptul că Theodor Stolojan nu a respectat şi nu a susţinut deciziile luate de conducerea PNL. Pe de altă parte, Stolojan a susţinut că excluderea sa s-ar datora presiunilor impuse de preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu, care urmărea să îşi elimine adversarii politici.
Flutur propunea un parteneriat cu platforma liberală reprezentată de Stolojan, din care mai făceau parte Mona Muscă, Valeriu Stoica, Radu F. Alexandru, Cristian Boureanu şi Raluca Turcan, chemând peneliştii din toate organizatiile judeţene să demareze dialoguri cu partizanii grupului Stolojan-Stoica.
Flutur, care era ministrul Agriculturii, l-a criticat pe Tăriceanu, lăsând să se înţeleagă că preşedintele liberalilor era direct responsabil pentru căderea PNL în sondaje, pentru neînţelegerile cu PD şi pentru politica de excluderi demarată în partid.
Flutur mai acuza că importanţa PNL în cadrul Alianţei DA scădea proporţional cu căderea liberă a partidului în sondajele de opinie.
Mircea Cinteză şi Ionuţ Popescu, susţinători ai apelului lui Flutur, anunţau că vor demisiona din Biroul Permanent Central. De asemenea, pe lista demisionarilor figurau Cornel Ştirbeţ, Gheorghe Ştefan - Pinalti, Florin Popescu şi Gabriel Sandu, membri ai Comitetului Executiv.
Gestul lui Flutur a fost catalogat de Tăriceanu, în interiorul partidului, drept "un cuţit înfipt în spate".
El l-a mai acuzat pe Flutur de laşitate. "Am vorbit chiar ieri cu Gheorghe Flutur. Nu a avut curajul să îmi spună în faţă că va demisiona. Ar fi fost normal s-o facă, nu să lucreze pe la spate când conducerea PNL nu este în Capitală", a tunat Tăriceanu, în discuţiile cu apropiaţii sai, potrivit presei vremii.
Flutur şi pe asociaţii săi votaseră, cu numai patru zile înainte, o rezoluţie în care şi-au reafirmat susţinerea pentru Tăriceanu ca preşedinte al PNL şi şef al Executivului.
"Este logic ca Flutur să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al PNL. El ar fi trebuit să demisioneze şi din funcţia de ministru. Flutur e acolo fiindcă PNL l-a propus. Când eşti în dezacord cu PNL, trebuie să îţi asumi toate consecinţele", ar mai fi tunat Tăriceanu, declarându-se "mâhnit". El nu i-a uitat nici pe parlamentarii şi susţinătorii lui Flutur avertizând că va face publice o serie de informaţii despre ei. Tariceanu spunea că aceştia "umblă după apucat" şi nu fac cinste partidului, iar PNL trebuie să dea semnalul ca se desparte de ei. "Unii dintre cei care au aparut în public, în mod normal, nu vor mai avea ce să caute pe listele PNL", ameninţa Tăriceanu.
În cele din urmă, grupare Stolojan-Flutur a format un partid care avea să fuzioneze cu PD formând PD-L. Călin Popescu Tăriceanu a părăsit şi el PNL, aliindu-se cu PSD, acum fiind copreşedinte ALDE, poziţie din care atacă PNL.