Irakienii încep în forță ofensiva pentru eliberarea orașului Mosul

Irakienii încep în forță ofensiva pentru eliberarea orașului Mosul

Premierul irakian, Haidar al-Abadi a anunțat, duminică seara, că a început operațiunea militară de recucerire a orașului Mosul de sub ocupația ISIS, care durează de doi ani. Ieri deja forțele irakiene preluaseră controlul asupra a 12 sate din apropiere

Trei forțe participă la această operațiune: unități americane de artilerie, operațiuni speciale, inginerie și forțe aeriene pentru bombardarea masivă a rezistenței ISIS; divizii ale armatei irakiene, forțe speciale și polițiști antitero; și kurzii irakieni Peshmerga.

Începutul campaniei

Primele forțe care au pătruns în oraș au fost milițiile șiite irakiene pro-iraniene, Brigăzile Bader și Unitățile de Mobilizare Populară, sub comanda generalului iranian Qassem Soleimani. În ciuda ravagiilor făcute de aceștia în orașele sunite, americanii i-au sprijinit aerian, Washingtonul explicând că ajută forțele guvernamentale irakiene, scrie siteul de analiză de securitate Debka.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici Iranul, nici Turcia nu voiau să fie excluse din operațiunea de cucerire a Mosulului. Turcia are trupe în Irak, în ciuda obiecțiilor Bagdadului și ale Washingtonului, și acestea sunt pregătite pentru a atinge trei obiective strategice: să-i oprească pe kurzii Peshmerga - avertizând că dacă aceștia intră în Mosul, sunt pe urmele lor; să blocheze pătrunderea milițiilor kurde siriene în Irak și să ofere sprijin milițiilor turkmenilor irakieni din Mosul.

„Moment decisiv”

Circa 40.000 de kurzi Peshmerga și 54.000 de militari irakieni vor participa la bătălia ce poate dura săptămâni sau luni, cu susținerea avioanelor americane care atacă ținte strategice.

„Steagul irakian va fi ridicat din nou în centrul Mosulului și în fiecare sat, în fiecare colț, foarte curând”, a declarat ministrul irakian.

Și secretarul american al Apărării, Ashton B. Carter, a subliniat că demararea campaniei reprezintă „un moment decisiv” în încercarea de a învinge Statul Islamic.

Miniştri Apărării din coaliţia internaţională anti- ISIS se vor reuni în 25 octombrie, la Paris, pentru a face un bilanț al ofensivei din Irak.