O nouă interdicție pentru elevi. Anunțul a venit de la Ministerul Educației

O nouă interdicție pentru elevi. Anunțul a venit de la Ministerul Educației Telefoanele mobile în școli/Sursa foto: stiri.md

Elevii nu vor avea acces la telefoane mobile nici în timpul pauzelor dintre orele de curs. Precizările au fost făcute de secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru.

În acest an școlar, elevii nu mai pot folosi smartphone sau alte dispozitive electronice în timpul orelor de curs. Interdicția este prevăzută în noul statut al elevilor. În cazul celor care nu se conformează, profesorii vor putea să confiște dispozitivele.

Interzis la telefoane mobile

Secretarul de stat Florian Lixandru a precizat că interdicția a fost extinsă pe tot parcursul programului școlar. Elevii nu au acces la telefoane mobile nici în timpul pauzelor dintre orele de curs. Ei vor putea folosi aceste dispozitive doar dacă profesorii consideră că sunt utile în procesul educațional.

„Ca și până acum, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este interzisă, cu excepția situațiilor în care acestea pot fi folosite ca mijloc didactic. Practic, la decizia profesorului acesta poate permite elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orei respective”, a precizat secretarul de stat, legat de telefoane mobile.

El a explicat că, potrivit noilor reglementări, în fiecare școală trebuie să existe un spațiu de depozitare pentru telefoane mobile. Elevii sunt obligați să le lase aici când intră la ore și le recuperează în momentul în care pleacă spre domiciliu, la finalul programului.

„Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare. Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să îi rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar”, a mai spus Florian Lixandru.

Școlarizarea copiilor

Școală. Sursa foto: dreamstime.com

Noua interdicție impusă de Ministerul Educației

Interdicția de a folosi telefoane mobile pe timpul pauzelor dintre ore a fost introdusă începând cu anul școlar ce tocmai a debutat. Florian Lixandru a precizată că și vechile reglementări stabileau că elevii nu pot folosi aceste dispozitive în timpul cursurilor.

„Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, despre telefoane mobile.

Anterior, ministra Educației, Ligia Deca, anunța că decizia de interzicere totală a telefoanelor va aparține fiecărei școli în parte. Ea spunea că sunt anumite situații în care părinții vor să ia legătura cu copiii aflați la școală. În acest sens dădea exemplul celor care fac naveta și care sunt luați acasă de rude.

„La nivel național, nu am introdus această interdicție, pentru că suntșcoli care se află în zone îndepărtate, sunt copii care fac naveta și în aceste cazuri este nevoie ca părinții să poată lua legătura cu ei pentru preluare, în pauze, să-i anunțe că nu pot să ajungă”, a declarat Ligia Deca despre telefoane mobile.

Bursele școlare

Sursa foto: Ligia Deca/ Facebook

Telefoane confiscate de la elevi

Noul statut al elevului menține interdicția pentru elevi de a folosi aparatele de telefonie mobilă în timpul programului școlar. În cazul în care elevii nu se conformează și folosesc telefoane mobile fără permisiunea profesorilor, le vor fi confiscate. Regulamentul prevede și o procedură de returnare a acestor dispozitive reținute.

Aparatele vor fi returnate ulterior, elevilor, dacă sunt majori, sau părinților în cazul minorilor, la finalul orelor de curs.

„Nerespectarea acestor prevederi (interdicția de folosire a telefoanelor - n. red.) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/ didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/ reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”, prevede noul statut.