Alertă națională! Focar de rujeolă în Cluj şi Bistriţa!

Alertă națională! Focar de rujeolă în Cluj şi Bistriţa!

Ministerul Sănătății a cerut tuturor direcțiilor de sănătate publică mobilizarea urgentă pentru campania de vaccinare împotriva rubeolei-rujeoleioreion (ROR). 79 de cazuri confirmate, în două județe

Este mobilizare în toate direcţiile de sănătate publică din ţară după apariţia unui focar de rujeolă în judeţele Bistriţa- Năsăud şi Cluj. Focarul a fost depistat cu câteva săptămâni în urmă, afirmă Anca Dobriţoiu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa- Năsăud.

Ministerul Sănătăţii a cerut creşterea ritmului de vaccinare pentru copiii neimunizaţi, după ce 79 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă. Focarul a pornit din două localităţi aflate la graniţa judeţelor Cluj şi Bistriţa-Năsăud, însă situaţia este, acum, sub control, deşi au fost semnalate peste 40 de cazuri de rujeolă numai în Bistriţa-Năsăud.

Alertă medicală

Autoritățile sanitare atrag atenția asupra importanței vaccinării împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR). S-a făcut apel şi la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor și la mediatorii sanitari de a intensifica acțiunile de vaccinare și de recuperare a copiilor nevaccinați.

Părinții sunt sfătuiţi să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la medic, deoarece este cel mai important act de prevenție în apariția principalelor boli transmisibile.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a confirmat existenţa focarului, explicând că în Cluj sunt aproximativ 20 de cazuri de rujeolă, iar situaţia este sub control.

Riscurile nevaccinării

• Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată. La primele simptome, părinții trebuie să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă, mai ales în cazul sugarilor), otita medie, pneumonia, encefalita și decesul.

• Oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare este la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. Una din complicațiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieților, complicații ale pancreasului și ale sistemului nervos (meningita).

• Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naștere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecția fetală determină malformații congenitale ale fătului sau avort spontan.

Vaccinare redusă în Arad şi Bucureşti

„În 2015, o acoperire vaccinală de circa 83% pentru vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion înseamnă că aproximativ 35.000 de copii nu au fost vaccinați în această cohortă. În anul precedent, acoperirea vaccinală a fost în jur de 85%. Lucrurile acestea sunt cumulative. (...) Sunt județe unde acoperirea vaccinală e mult mai redusă decât media națională. De exemplu, județul Arad, municipiul București, sunt zone unde acoperirea vaccinală este sub 70% și acolo cred că trebuie să ne concentrăm eforturile”, a spus Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

FOTO: Alexandru Rafila

Focarul: comunitate migratoare

„Situaţia există de câteva săptămâni şi a început în localităţile Ciceu-Mihăieşti şi Reteag din Bistriţa-Năsăud şi Mănăşturel, din Cluj. Este vorba despre o comunitate care migrează dintr-un loc în altul şi aşa s-a ajuns la această situaţie. Sunt forme uşoare de rujeolă, dar s-a ajuns aici pentru că aceste persoane nu erau vaccinate, pentru că fie nu au medic de familie, fie nu au fost găsiţi acasă de medici când se făcea vaccinarea. Acum sunt vaccinaţi toţi cei care au vârsta care ne permite acest lucru, chiar dacă sunt şi copii neînregistraţi. Situaţia este sub control acum şi îi monitorizăm la secţiile de boli infecţioase din Bistriţa, Dej şi Cluj”, a declarat Anca Dobriţoiu, directorul DSP Bistriţa-Năsăud.

Scarlatina este în floare

Luna trecută, în câteva şcoli din judeţul Argeş au fost înregistraţi 19 copii cu scarlatină. Alte două cazuri de scarlatină s-au confirmat, în luna martie, în două şcoli din oraşele Vaslui şi Bârlad.

„Avem două cazuri confirmate de scarlatină, la care se adaugă două suspiciuni neconfirmate. Au fost izolaţi copiii bolnavi, iar în colectivitate s-au luat toate măsurile care se impun în astfel de cazuri”, au declarat reprezentanţii DSP Vaslui.

Alţi doi elevi de la Școala Sf. Vasile, din Ploiești au fost diagnosticați cu scarlatină în luna februarie, iar alți 14 au stat acasă, în baza scutirilor medicale, după ce în urma analizelor au fost diagnosticați cu streptococie, o boală frecventă la copii, care afectează căile respiratorii superioare.

Streptococul care provoacă scar latina se transmite pe calea aerului prin contaminarea cu secreţii na zo faringiene.

Pentru această boală nu există vaccin, de aceea se recomandă dezinfectarea încăperilor în care a stat bolnavul cu soluţii pe bază de clor. Boala poate să apară şi la maturitate, iar în cazul în care nu este tratată corespunzător, pot să apară probleme cardiace prin afectarea muşchiului inimii şi, în mod excepţional, afectări secundare ale rinichilor şi articulare. Tratamentul se face la spital şi constă în administrare de antibiotic.