Afacerea „Cumințenia Pământului”. Proprietarii așteaptă să se strângă banii de la populație

Afacerea „Cumințenia Pământului”. Proprietarii așteaptă să se strângă banii de la populație

Ministerul Culturii și proprietarii sculpturii „Cumințenia Pământului” au ajuns la o înțelegere.

Un fel de „strângere de mână” care nu obligă pe nimeni la nimic. Discuțiile au avut loc joi, 24 martie, la mai bine de o săptămână de la anunțul ministrului Vlad Alexandrescu că ar da 5 milioane de euro de la buget, dacă pun și românii la bătaie alte 6, ce urmează a fi strânse prin subscripție.

Proprietarii spun, prin intermediul avocatului Bogdan Gabrowski, că au luat la cunoștință că statul și-a exercitat dreptul la preempțiune și că sunt de acord să aștepte banii până pe 31 octombrie. Nu le pasă, evident, de unde vin banii și, sincer vorbind, nu cred că au cui altcuiva să vândă, atâta timp cât va fi nevoie de procese îndelungate ca statuia să poată fi scoasă din țară. Statul nu se obligă la nimic. Nu se spune ce se întâmplă, de exemplu, dacă se strâng doar 2 milioane de la populație și proprietarii se trezesc că acceptă 7 milioane pentru lucrare. Dă, în acest caz, Guvernul cele 5 milioane promise?

Din înțelegerea celor două părți, cumpărător și vânzător, cele mai multe obligații pare să aibă a treia parte, pe care o vom numi generic „poporul”. Spre deosebire de stat, noi nu putem doar să anunțăm pe Facebook, așa cum a făcut ministrul, că vrem statuia și apoi să ne vedem de treburile noastre. Noi chiar trebuie să băgăm mâna în buzunar. De asemenea, noi nu putem spune, ca Guvernul, „scoate tu întâi banii și apoi pun și eu”! În această operațiune, noi nu avem nici cel mai mic drept.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că lucrează la o ordonanță care să permită companiilor să participe la subscripția pentru cumpărarea sculpturii. E un act normativ care pare îmbârligat încă de la o primă descriere, permite donații doar celor cu profit, se adresează deopotrivă celor de la stat, privaților, dar și cetățenilor de rând. O nebunie legală. Între timp, informațiile mele spun că în buget nu e prevăzut nici măcar un leu pentru această achiziție și că nici nu se alocă vreo sumă până nu se strâng 6 milioane de euro de la contribuabili. Adică bugetul ministerului va fi rectificat cu 5 milioane de euro, în perioada 30 septembrie – 31 octombrie.

Hai să ne lămurim ce se ascunde sub plapuma de declarații patriotice sub care se odihnește rațiunea. Avem proprietarii lucrării „Cumințenia Pământului”. Ei au două mari probleme, prima fiind că nu e clar dacă legea tezaurului permite totuși înstrăinarea către cineva care nu e din România, dar e din Uniunea Europeană. A doua este că nu pot ține statuia, că nu au unde și cum să o depoziteze. Cealaltă parte în procesul de achiziție e statul. Imaginați-vă că aveți de vânzare ceva, orice, o pălărie, să zicem. Singurul cumpărător vă propune un preț, sunteți de acord – chiar dacă e departe de ce vă așteptați să obțineți – după care vă spune că el nu are banii. Nu vă spune direct, ci aflați de asta întâmplător, uitându-vă la televizor. Trec niște zile și cumpărătorul apare din nou. Vă spune că prețul va fi plătit, dar că mai mult de jumătate din bani sunt la un fond de investiții, numit „Poporul”. De plata unui avans nu poate fi vorba, pentru că nu are bani. Dacă nu i se aprobă banii de la „fond”, vă urează o viață frumoasă și vă asigură de toată considerațiunea sa. Vinovat pentru neîncheierea tranzacției va fi anonimul fond de investiții. Cum sună afacerea asta?

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor