Un atentat major, inexplicabil! Donald Trump, despre atacul din Las Vegas: „un act malefic, pur și simplu”
- Simona Stupar
- 3 octombrie 2017, 00:00
Atacul în masă a avut loc duminică noaptea, în Las Vegas și a fost revendicat de ISIS. S-a soldat cu cel puțin 58 de morți și 515 de răniți, printre aceștia fiind și un român.
ISIS a dat publicității o declarație, în care afirma, aseară, că autorul, identificat de autoritățile americane drept Stephen Paddock (64 de ani) din Nevada, s-ar fi convertit la Islam și ar fi acționat în numele Statului Islamic. FBI a dezmințit însă această informație.
Incredibilul atac nejustificat
În camera de la etajul 32, în care era cazat Stephen, la Hotelul Mandalay Bay, au fost găsite 10 arme automate, au spus polițiștii. Aceștia au perchziționat, aseară, și locuința acestuia din Mesquite, după ce au obținut un mandat de la judecători pentru a intra în casa aflată într-o comunitate de pensionari, la 150 km de Las Vegas.
Fratele ucigașului s-a declarat profund șocat de cele întâmplate. Eric Paddock (55 de ani) din Orlando, Florida, a declarat: „Nu înțelegem cum s-a putut întâmpla asta. Este ca și când un asteroid a căzut asupra familiei noastre. Nu există niciun motiv pentru care să ne imaginăm că Stephen ar fi făcut așa ceva”, a spus bărbatul plângând și a transmis condoleanțe familiei îndurerate.
Un tânăr clujean, de 23 de ani, Luca, stabilit cu familia sa în Nevada de mai mulți ani, s-a numărat printre cei răniți în atac. El a fost internat și supus unei intervenții chirugicale, după cum a scris mama lui, Carmen Iclodean, pe Facebook, publicând și o fotografie și cerând prietenilor și cunoscuților să se roage pentru el. Presa locală din Las Vegas scria ieri că Stephen Paddock nu avea niciun dosar penal. În septembrie 2012, un bărbat pe nume Paddock a deschis un proces împotriva Hotelului The Cosmopolitan din Las Vegas, pentru că „a alunecat și a căzut pe un obstacol pe podea”, dar procesul a fost anulat în octombrie 2014, când cele două părți au ajuns la o înțelegere.
Paddock avea licență de pilot pentru avioane private mici, cu un singur motor.
Cel puțin 58 de persoane au fost ucise de focurile de armă automată FOTO: AGERPRES
Atacatorul s-a sinucis
Inițial, polițiștii au spus că o femeie de origine asiatică, Marilou Danley, ar fi fost prietena brăbatului și s-ar fi aflat alături de Stephen în momentul crimelor, dar după câteva ore au anunțat că femeia a fost găsită, interogată și nu ar avea legătură cu incidentul.
Atacatorul a tras pe geamul de la etajul 32 al hotelului, cu o pușcă automată, asupra celor 20-30.000 de oameni care asistau la un festival de muzică country în zonă. El s-a sinucis când polițiștii se apropiau de camera lui.
O spectatoare, Ivetta Saldana, care se afla acolo alături de o prietenă, a povestit că focurile de armă păreau, la început, focuri de artificii. Ea a povestit că de frică s-a ascuns într-un canal. „A fost un spectacol oribil. Oamenii se distrau în zonă și dintr-o dată s-au aruncat la pământ”, a relatat femeia.
Matt și Robyn Webb s-au adăpostit sub scaune, când a început tirul de armă. „Trăgea și trăgea, nu se mai oprea”, au povestit ei îngroziți. Au reușit să fugă spre Bd. Reno, unde au văzut 20 de oameni, pe caldarâm, sângerând. „Atunci ne-am dat seama că totul este real”, a spus Matt.
Donald Trump, Barack Obama, Hillary Clinton, Bill Clinton, fosta congresswoman Gabrielle Giffords, împușcată în 2011, au transmis mesaje de compasiune pentru familiile victimelor, condamând violențele șocante.
Atacuri armate în masă
Atacul din Las Vegas se află pe primul loc între atacurile armate cele mai grave din SUA. Până acum au fost următoarele:
● 12 iunie 2016, Clubul Pulse Orlando din Orlando, Florida - 49 de morți ● 16 aprilie 2007, Institutul Politehnic Virginia Tech, Blacksburg, Virginia - 32 morți ● 14 decembrie 2012, Școala primară Sandy Hook, Newtown, Conneticut - 28 morți 16 octombrie 1991, cafeneau Luby”s din Killeen, Texas - 23 de morți ● 18 iulie 1984, McDonald’s în San Ysidro, California - 21 de morți, 19 răniți ● 1 august 1966, Universitatea din Texas, Austin, Texas - 14 uciși, 31 răniți ● 20 aprilie 1999, Liceul Columbine, Littleton, Colorado - 13 morți, 24 de răniți ● 20 august 1986, Oficiul Poștal Edmond, Oklahoma - 14 morți