EXPLOZIV. CSM recunoaște că are protocol cu SRI

EXPLOZIV. CSM  recunoaște că are protocol cu SRI

Direcția Națională Anticorupție (DNA), instituția condusă de Laura Codruța Kovesi nu este singura care a semnat protocoale cu SRI. Consiliul Superior al Magistraturii recunoaște acum că are un protocol secret cu Serviciul Român de Informații încă din 2014.

Conform informațiilor prezentate de luju.ro, SRI are două unități miliare fără personalitate juridică, înființate prin hotărări secrete ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), centrul National Cyberint și Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor (CNIC). 

"Multe instituții ale statului au încheiate protocoale cu acest centru Cyberint, în virtutea faptului că exista o Hotărâre de Guvern care a desemnat SRI ca autoritate națională în domeniul securității cibernetice - supravegherea internetului (...).  Comisia nr. 1 a Consiliului i-a invitat pe reprezentanții SRI pentru a lua parte la lucrările din data de 17.11.2014 și pentru a încheia un "acord de cooperare în domeniul securității cibernetice între Centrul Național Cyberint și Consiliului Superior al Magistraturii. Încheierea acestui protocol a fost motivată, potrivit răspunsului CSM, de necesitatea "implementării unor măsuri de protecție crescută împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic asupra sistemelor sale informatice și de comunicații, în scopul prevenirii, stopării sau limitării consecințelor unor agresiuni asupra acestora", informează luju.ro.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a denunțat public toate protocoalele secrete dintre SRI și instituțiile din justiție, însă acestea nu au fost încă făcute publice. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu privire la desecretizarea protocoalelor SRI-DNA, președintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a spus că Parlamentul se regăsește în incapacitatea de a cere desecretizarea protocoalelor, pentru că nu are atribuții legale în acest sens.