Omul care transformă voleiul în matematică: „Acest program a devenit obligatoriu în marea performanță”

Omul care transformă voleiul în matematică: „Acest program a devenit obligatoriu în marea performanță”

Vlad Păușescu este statistician, lucrează pentru formația de volei CSM București, iar munca sa este indispensabilă pentru un club care ținteșe obiective îndrăznețe

- Domnule Vlad Păușescu, ce face un scouter, un statistician la o echipă de volei? - Se ocupă în principal cu prelucrarea datelor despre echipa adversă. Scouterul transpune jocul în cifre! El face toată munca de căutare, de analiză, de studiu și apoi prezintă rezultatele antrenorilor echipei: raport în cifre, analiza video, analiza generală a echipei, analiza individuală.

- Există un program? - Da. E un program inițiat de italieni în anii '90, cu o contribuție esențială a celebrului antrenor argentinian Julio Velasco, cel care a lucrat decenii la rând în voleiul italian. Programul poartă numele de „Data Volley”, licența anuală e de 700-800 de euro și a devenit obligatoriu în marea performanță.

„Am văzut cu ce se mănâncă meseria de scouter”

- Cum ați ales această meserie? - Terminasem Facultatea de Drept și cele două mastere care au urmat, lucram deja în domeniu. Îmi doream însă un loc de muncă la care să mă duc în fiecare dimineață cu drag. Îmi era dor de sport. Am început la Dinamo, acolo unde tata jucase și fusese antrenor. Era prin 2004. Am învățat această meserie singur. Stăteam cu telecomanda videocasetofonului în mână și studiam câte un meci. Opream, reluam faza, notam, apoi continuam. Încercam în același timp să mă împrietenesc și cu „Data Volley”. Pasiunea pentru sport însă, să știți, a fost motorul în toată această afacere. Pasiunea a fost cea care m-a împins de la spate. Mă împinge și acum.

- Când ați avut prima satisfacție în noua meserie? - În 2007, la Halle, în Germania. Am fost cooptat de antrenorul Florin Grapă la o acțiune a echipei naționale de fete. A fost o experiență unică și foarte importantă pentru tot ceea ce a urmat. Acolo am văzut cu ce se mănâncă meseria de scouter, uitându-mă în jurul meu. Atunci, la Halle, am făcut și trecerea la voleiul fetelor.

sursa:csmbucuresti.ro

„Se muncea pe brânci”

- Ați lucrat la Știința Bacău, la Constanța și la Târgu Mureș, dar în cele din urmă ați revenit în București, la CSM. - Mă întorceam acasă și, în plus, veneam la o echipă foarte bună, cu ambiții. CSM București e clubul cel mai bine organizat din țară. Nu o spun eu, ci o spun rezultatele!

- Cum a fost sezonul 2015-2016, cel în care CSM a cucerit CEV Challenge Cup, devenind prima echipă feminină din România care a câștigat un trofeu european? - A fost, dacă pot spune așa, un sezon neașteptat! Nimeni nu ne dădea vreo șansă. A fost un sezon disputat într-un ritm infernal. Eram, cu toții, mai multe pe drumuri. Jucam la trei zile. Se muncea pe brânci, sportive și staff. Bateria laptopului s-a dus în acel sezon! Mai țin minte că nu se discuta decât despre performanță. Nici măcar despre mâncare nu se discuta. François Salvagni, antrenorul nostru de atunci, spunea adeseori: „Avem un băiat printre noi care nu doarme niciodată!”. Echipa a pierdut un singur meci în acel sezon al CEV Challenge Cup.

„Un tehnician extraordinar”

- Ați amintit de Salvagni. Acum lucrați cu un alt antrenor cu nume. Cum e colaborarea cu Ferhat Akbaş? - Una deosebită. Sincer, nu mă așteptam să lucrăm atât de bine. Ferhat Akbaş e un tehnician extraordinar, de la care ai ce învăța, un antrenor care a beneficiat de un traseu sănătos, a știut ce vrea și a muncit. În spatele performanțelor sale stă o muncă incredibilă. Lucrează non-stop. Mărturisesc faptul că am întâlnit în viața mea un om mai pasionat de sport decât mine!

- Ce așteaptă un antrenor de la scouter cu privire la echipa sa? - Un raport general, altul individual, pentru fiecare jucătoare. Studiul acestor cifre, de la antrenamente, de la jocuri, ajută antrenorul în alegerea celei mai bune echipe. Apoi vin datele, cifrele din timpul meciurilor.  Analiza e mai mult decât importantă, e determinantă. În timpul meciurilor antrenorul primește acum în timp real cifrele fiecărei jucătoare din teren. E o muncă de migală, e ca un puzzle. Toate aceste mici detalii fac diferența. Și, apropo de Ferhat Akbaş. Ne înțelegem atât de bine, știe exact ce să îmi ceară pentru că el a făcut această muncă de scouter la începutul carierei sale.

- Cum vedeți viitorul sezon pentru CSM București? - Au plecat fete, locul lor fiind luat de altele. S-a păstrat însă un nucleu. Va fi un sezon dificil, pentru că, știți cum se spune, e foarte greu să ajungi în vârf, dar și mai greu e să rămâi acolo. Echipa e calificată în Champions League. În campionat văd o luptă în doi, CSM București și CSM Volei Alba Blaj. Repet, va fi un sezon greu, dar, cu siguranță, unul bun pentru CSM. Noul format al CEV Champions League poate aduce surprize.