IPS Teodosie, în Săptămâna Patimilor: “DNA interpretează adevărul ca minciună și invers”

IPS Teodosie, în Săptămâna Patimilor: “DNA interpretează adevărul ca minciună și invers”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că nimic din cele expuse de procurorii DNA în rechizitoriul din al doilea dosar în care l-au trimis în judecată nu este real. Ierarhul Tomsului așteaptă stabilirea primului termen de judecată, declarând că nu a greșit cu nimic. De fapt, procurorul DNA ar fi interpretat adevărul spuselor sale ca minciună.

IPS Teodosie nu pare afectat de faptul că DNA l-a trimis, recent, în judecată într-un al doilea dosar, acuzat de mărturie mincinoasă, inducerea în eroare a organelor judiciare și abuz în servciu.  Spune că are un program foarte încărcat în perioada sărbătorilor pascale și vrea să îl respecte întocmai. Deși a fost trimis în judecată în data de 9 martie, Curtea de Apel Constanța nu a stabilit încă prima înfățișare în proces. Avocata Maria Vasîi îl va apăra și în acest dosar pentru că “doamna s-a închinat când a văzut despre ce e vorba, a zis că așa ceva nu a mai pomenit”. Acest al doilea dosar a fost deschis după ce IPS Teodosie ar fi făcut o sesizare la DNA Constanța pentru a i se ameliora situația juridică în primul dosar în care arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru folosire de documente false in vederea obținerii de fonduri europene cu prejudiciu de 300.000 de euro.

 

Dar, potrivit DNA, sesizarile lui “s-au dovedit a fi niste falsuri”.  Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată împreună cu alți doi preoti, Neculai Poalelungi și Ciprian Stoichin, angajati ai Arhiepiscopiei, cei doi fiind cercetați pentru mărturie mincinoasă. Concret în cuprinsul sesizării, “suspectul Petrescu Teodosie, ajutat de cei doi preoti, în mod nereal, a reclamat că fără știrea sa, alți doi angajați ai arhiepiscopiei ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha”. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). Inaltul ierarh ar fi depus la noul dosar, astfel constituit, mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor vizate de el.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Arhiepiscopul Tomisului, „cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale”, a dispus si suspendarea celor doi preoți din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei. IPS Teodosie declară însă, acum, în Săptămâna Patimilor, că nimic din ce acuză DNA nu este real și abia așteaptă ca instanța să stabilească primul termen de judecată. El recunoaște că i-a suspendat pe cei doi preoți împotriva cărora s-a făcut sesizarea la DNA. “I-am suspendat de la Arhiepiscopie, nu i-am suspendat ca preoți. Unul este preot paroh și slujește la biserica lui, unul nu e preot, era onorific. Dar din moment ce a făcut afaceri, are ce face. A făcut afaceri, a primit chiar bani în urma acestor afaceri”. Iar cei doi preoți incuplați împreună cu IPS Teodosie “își fac misiunea mai departe, doar nu au greșit cu nimic”.  Arhiepiscopul Tomisului are “speranțe totale” în noul proces:”Nimic nu e real. Spui adevărul și adevărul este interpretat ca minciună și invers. Procurorul DNA-ul a citit invers sesizarea”.