EXPLOZIA PREȚURILOR. Ce SCUMPIRI vom mai suporta în următoarea perioadă
- Andrei Arvinte
- 20 februarie 2018, 07:24
În anul 2017, România a trecut printr-o serie de schimbări majore, incluzând și o serie de scumpiri fără precedent în categoria alimentelor.
În top cinci al celor mai mari scumpiri la alimente în 2017 au fost ouăle, al căror preț a crescut cu 43%, untul cu 23%, fructele proaspete cu 11%, carnea de porc cu 6% şi carnea de vacă, al cărei preţ a crescut cu 5%.
Preţurile la alimente au crescut în medie cu 4,07%, ceea ce a dus la o inflaţie de 3,32% anul trecut. Cartofii s-au ieftinit cu 9%, preţul pâinii a crescut cu 2,3%, uleiul a stagnat, preţul la zahăr a crescut cu 1%, iar cel la vin şi bere cu circa 1%, potrivit zf.ro.
Un ou se vinde acum cu circa 0,8-1,2 lei. Scandalul contaminării ouălor cu insecticidul Fipronil, în toamna anului 2017 a determinat explozia preţului la aceste alimente, la nivelul UE, mai multe ţări fiind nevoite să îşi reducă efectivele de păsări. În acest context, în România au intrat mai puţine ouă din import.
„Ouăle au fost foarte ieftine în ultimii ani, sub pragul de rentabilitate, din cauza importurilor, însă preţul pieţei nu a fost unul real. Noi când am ajuns în toamnă la un preţ rentabil, lumea spunea că s-au scumpit ouăle şi că producătorii s-ar umple de bani. 0,50 lei făra TVA este un preţ la care un producător înţelege ceva din ceea ce munceşte. Acum iar s-au ieftinit ouăle, undeva la 0,37-0,38 lei bucata, un prag aproape minim de rentabilitate, în sistem de avarie. Eu invit pe oricine să producă ouă la un preţ de 0,30 lei bucată, să vadă dacă ar munci pe banii ăia“, a declarat pentru ZF Florin Neagu, administratorul grupului de firme Albert din Dâmboviţa, care produce ouă marca Albert Smart Eggs.