În CHINA s-a FURAT autostrada SOLARĂ

În CHINA s-a FURAT autostrada SOLARĂ

O bucată din autostrada solară inaugurată la sfârşitul anului trecut în China a fost furată, dar mai există variant să fie vorba de spionaj tehnologic.

La sfârșitul lunii decembrie, China a inaugurat în provincia Shandong prima secțiune de autostradă realizată din panouri solare. Deasupra panourilor solare se află un strat de asfalt transparent care le protejează și permite rularea în condiții similare unui drum obișnuit.

Secțiunea rutieră de doi kilometri produce electricitatea necesară pentru a alimenta propriile marcaje și ecipamente rutiere, precum și sistemul automat de topire a zăpezii de pe carosabil. Surplusul este trimis în rețeaua electrică națională. Se așteaptă ca în curând astfel de drumuri să alimenteze mașinile electrice, chiar în timpul deplasării.

La doar sase zile după inaugurare, s-a constatat dispariția unei bucăți din drum. Autoritățile spun că valoarea economică a materialelor și a panourilor fotovoltaice furate nu ar justifica efortul. Se sugerează în schimb că o echipă de profesioniști ar fi înlăturat bucata de drum cu scopul de a studia și însuși tehnologia.

Ne puteți urmări și pe Google News

China este cel mai mare poluator al lumii, dar și prima țară în clasamentul tehnologiei și producției de energie solară, cu o capacitate care s-a dublat în 2016 și a crescut cu 72% în 2017.