Cel mai de preț secret al lui Ceaușescu. Cum a pierdut liderul comunist peste un miliard de dolari? Trecutul său întunecat a fost descifrat

Cel mai de preț secret al lui Ceaușescu. Cum a pierdut liderul comunist peste un miliard de dolari? Trecutul său întunecat a fost descifrat

Puțină lume cunoaște ambițiile fostului președinte al României, Nicolae Ceaușescu. Acesta a pierdut chiar și un miliard de dolari încercând să-și realizeze aceste visuri.

Zeci de mii de români au avut de suferit de pe urma ambiţiilor regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, după ce au fost angrenaţi în proiecte industriale care s-au dovedit dezastruoase, scrie Antena3.

O termocentrală gigant care a costat statul peste un miliard de dolari, dar s-a dovedit total inutilă, exploatările de uraniu în care zeci de mii de români au muncit în condiţii groaznice şi lipsa măsurilor luate de autorităţi pentru prevenirea celei mai mari catastrofe miniere se număre printre marile eşecuri ale industriei comuniste.

Termocentrala construită în apropiere de oraşul Anina, pe munte, a fost considerată unul dintre marile eşecuri ale regimului comunist, iar vina pentru investiţia păguboasă estimată la un miliard de dolari i-a fost atribuită lui Nicolae Ceauşescu, dar numai după moartea fostului preşedinte, din decembrie 1989. Construcţia termocentralei a început în 1976, fiind apreciată ca o ambiţie personală a lui Nicolae Ceauşescu.

În anii 1970, mii de muncitori din toate colţurile ţării au fost aduşi în localitatea din Caraş-Severin şi mutaţi într-o colonie înfiinţată în munte şi denumită „Oraşul Nou”. În apropiere, a început exploatarea de şisturi bituminoase, un cărbune dur cu putere calorică mică. Timp de aproape un deceniu, oamenii au transformat vârful muntelui într-un mega-şantier, din care 4,5 milioane de metri cubi de rocă au fost excavate şi înlocuite cu sute de mii de tone de metal şi de clădiri imense de beton.

În anul 1988, o defecţiune majoră a dus la închiderea termocentralei, iar în anii următori colosul a ajuns la fier vechi. Exploatarea de şisturi bituminoase s-a închis, iar fostele şantiere şi colonii muncitoreşti s-au ruinat.

Amintim o altă dezvaluire despre trecutul lui Ceaușescu cu privire la atentatul pus la cale de acesta.

Până la accidentul ciudat din 1972, Ceaușescu l-a avut ca mentor în politică pe Ion Gheorghe Maurer, cel care a condus destinele Partidului Comunist Român (PCR), după moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1965. În perioada cât a fost prim-ministru (a condus cinci guverne succesive din 21 martie 1961 până la 28 martie 1974), neînțelegerile dintre el și Nicolae Ceaușescu s-au ascuțit în timp, fiind extrem de cunoscute scandalurile pe care le avea cu cel care vroia să devină conducător absolut.

La scurt timp după ce Evenimentul istoric a relatat despre accidentul ciudat în care a fost implicat liderul comunist, în 1972, fiul acestuia, Jean Maurer, susţine categoric că a fost un atentat care viza eliminarea tatălui său.

Prim-ministrul Maurer l-a înjurat pe Ceauşescu şi apoi... „A fost un atentat!” Fiul demnitarului comunist a derulat filmul din trecut

Ne puteți urmări și pe Google News