Adrian Năstase intervine în problema aurului. Ipoteza-șoc căreia îi dă crezare. Ce spune acesta despre rezervele de aur

Adrian Năstase intervine în problema aurului. Ipoteza-șoc căreia îi dă crezare. Ce spune acesta despre rezervele de aur

Proiectul de lege privind repatrierea rezervelor de aur pe care România le păstrează în Anglia a fost inițiat de către președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul Șerban Nicolae. Cu toate că acesta nu a fost primit cu încântare de către clasa politică și de către societate, Adrian Năstase consideră că ideea este de bun simț

Proiectul de lege privind repatrierea rezervelor de aur pe care România le păstrează în Anglia, inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul Șerban Nicolae, a creat reacții din cele mai diverse în interiorul clasei politice. Cei doi politicieni au propus modificarea şi completarea Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României. Șerban Nicolae spune că acesta este un proiect pe care îl are și în cap și în scris din 2015, dar acum consideră că este cel mai bun moment deoarece stabilitatea economică permite asta. România păstrează în Banca Angliei 63 de tone de aur, iar la BNR mai sunt 40 de tone. Potrivit proiectului, 95% din cantitatea aflată în Anglia va fi adusă în țară.

Adrian Năstase a exprimat un punct de vedere pe marginea acestui subiect printr-o postare pe blogul său: 

„Când am citit inițiativa legislativă a lui Liviu Dragnea și a lui Șerban Nicolae, mi-am spus, imediat, „De ce nu?” 

Ne puteți urmări și pe Google News

În definitiv, România nu mai este în situația de la sfârsitul anilor ’90. In plus, Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, unele evoluții recente ne arată că, în anumite situații, pentru diverse motive, mai întemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. În perioada comunistă, era la modă sechestrarea unor nave românești pentru datorii ale unor întreprinderi de stat – considerate datorii ale statului.

E adevărat, au mai plecat rezerve de aur din România la Londra. Dar asta s-a întâmplat în timpul războiului când tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul României, în Marea Britanie.

Unii spun că această inițiativă a fost lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – în condițiile în care, la Parlamentul european, obiecțiile referitoare la numirea, ca procuror-șef european, a Laurei Codruța Kovesi nu avuseseră succes.  Posibil…

Rămâne însă chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simț. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu a solicitat ca aurul de la Moscova să fie „repatriat” la Londra, ci la București!

PS: Poate că primăvara va reduce încrâncenarea și ne va aduce mai multă întelepciune.”