Isterie în Marea Britanie: Bătaie pe „Brexit Box”, kitul de supraviețuire după divorțul de UE
- Tudor Borcea
- 1 februarie 2019, 00:00
În timp ce premierul Theresa May nu mai știe cum să se mai reinventeze politic și ce să mai mute pe tabla de șah, pe când la Bruxelles se zâmbește ironic, un vânt de groază trece printre supușii reginei Elisabeta.
Cu două luni înainte de data stabilită a divorțului (29 martie), Brexit-ul este mai mult ca oricând învăluit în ceață și abundă scenariile apocaliptice pentru care unii britanici se pregătesc. Potrivit BBC, mulți se tem mai ales de o aprovizionare insuficientă cu alimente în cazul unui Brexit fără acord.
Fără să aștepte ca Marea Britanie să părăsească UE, sute și sute de oameni se înghesuie să-și cumpere un ”Brexit Box”, o trusă de supraviețuire care costă 300 de lire sterline (aproximativ 350 de euro). Trusa conține alimente liofilizate pentru 30 de zile, un filtru de apă și un gel de aprins focul.
James Blake, patronul firmei Emergency Food Storage UK, a lansat „Brexit Box” luna trecută și a vândut deja peste 600 de asemenea kituri. „Am încercat să creem o trusă care să ofere oamenilor hrană de bază.
Conține 60 de porții de feluri principale, 48 de porții de carne, un filtru de apă și un gel de aprins focul în cazul în care au nevoie să încălzească apa”, a declarat Blake.
Lynda Mayall (61 de ani) a spus că a cumpărat un „Brexit Box” pentru a-și completa stocurile de conserve și de hârtie igienică, de teama unui „haos” ce va urma în lunile post Brexit. „Nu mă îngrijorez de Brexit, ci de consecințele sale. Cred că va fi un haos în primele șase luni până ce problemele controalelor la frontieră vor fi reglate”, a declarat ea.
„Norocoși cei care pot fugi din Regat”
Chiar dacă guvernul britanic a declarat că nici unul din articolele din „Brexit Box” nu le va lipsi britanicilor, „apocalipsa” post Brexit s-a infiltrat (cum altfel?) și pe rețelele sociale, unde numeroși britanici au lansat grupuri de discuții cu privire la „alimentele ce trebuie stocate”. Peste 3.500 de persoane s-au alăturat grupului de pe Facebook „48% Preppers”. „Acest grup va discuta pregătirile practice pe care oamenii le vor face după Brexit. El îi privește pe cei care rămân în Marea Britanie și nu pe norocoșii care pot fugi în străinătate”, anunță pagina de primire a grupului.
O altă pagină, intitulată „Prepping Brexit”, pe Mumsnet, cel mai popular site pentru părinți, conține sute de mesaje ale membrilor care intenționează să se aprovizioneze cu tot ce se poate, de la medicamente, la tutun, de la articole de toaletă, la vopsea pentru păr.
Dependența de produsele UE
Numeroase companii, precum Sainsbury’s, Asda și McDonald’s, s-au îngrijorat și ele că aprovizionările cu produse vor fi insuficiente în cazul unui Brexit fără acord, Marea Britanie depinzând mult de UE în acest sector. Un avertisment emis și într-o scrisoare a British Retail Consortium, care a fost semnată de mai mulți furnizori. Anul trecut, compania Stena Line de feriboturi a avertizat că un „no deal” cu Bruxelles ar putea afecta aprovizionările cu alimente, în timp ce firma de antrepozit frigorific Wild Water a declarat că îi vor lipsi spațiile pentru a stoca mărfurile clienților săi.
„Factorul Frică” și Armaghedonul garantat
Înainte de referendumul din iunie 2016, o avalanșă de scenarii sumbre, atent dirijate, a invadat spațiul mediatic din Marea Britanie cu scopul de a-i determina pe britanici să voteze împotriva Brexitului.
De la pesimism, la catastrofe garantate, nimic nu a lipsit: prăbușirea lirei, a bursei, exodul bancherilor, penuria de medicamente, plecarea marilor actori europeni din sectorul auto, haos în rândul companiilor aeriene, riscuri sociale, lupte de stradă, șomaj ridicat, atentate IRA, cetățenii UE care trăiesc în Regat vor fi lipsiți de permise de ședere, porturile britanice vor intra în colaps, cooperarea polițienească cu UE va fi afectată etc. Inclusiv prăbușirea Gibraltarului, recucerirea de către argentinieni a Insulelor Falkland și perspectiva unui război mondial nuclear (sic!).
Ceea ce acum doi ani și jumătate s-a numit „Fear Factor”, a reînviat acum: populația îngrozită ar trebui să exercite presiuni asupra politicienilor pentru a nu permite un Brexit fără acord.
La toate acestea se adaugă hotărârea Bruxelles-ului: acordul Brexit nu este renegociabil. În același timp, în Marea Britanie se flutură necesitatea unui nou referendum: unii politicieni susțin că votanții pro-Brexit au fost induși în eroare de scenarii oculte.
În 2016, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, declara: „Europa nu trebuie să se lase ghidată de șoc și de isteria care decurg din voința Marii Britanii de a părăsi UE. Nu trebuie să ne lansăm în agitație febrilă sau să pretindem că știm dinainte toate răspunsurile”