3 indicii care ne arată că pâinea pe care o cumpărăm este de calitate. Atenţie la coajă

3 indicii care ne arată că pâinea pe care o cumpărăm este de calitate. Atenţie la coajăCum să menții pâinea proaspătă mai mult timp. Un truc simplu, dar eficient. Sursa foto Dreamstime

Nutriţionista Lygia Alexandrescu a dezvăluit recent care sunt cele 3 indicii de care trebuie să ţinem cont când vrem să aflăm dacă pâinea (care s-a scumpit cu 5% faţă de 2020) este de calitate.

Observaţiile vin în contextul în care românii consumă pâine multă și de calitate slabă. Conform datelor oficiale, pâinea comercializată în România are cel mai mic din Uniunea Europeană.

Şi asta se întâmplă deşi s-a scumpit continuu de la începutul pandemiei. În schimb, deşi calitatea produselor lasă de dorit, consumul de pâine este mai mare în România ca în alte state.

În ţara noastră, pâinea este mai scumpă cu 5% față de anul trecut. În București, prețurile pentru o pâine încep de la un leu și 50 de bani și depășesc 8 lei. Desigur, valoarea variază în funcție de sortimente și gramaj.

Totuşi, chiar şi aşa, preţurile sunt de aproape două ori mai mici decât media europeană. Totodată, şi puterea de cumpărare este mai mică în România.

Ce cred românii despre pâinea din comerţ

Conform unui sondaj, 28% dintre români cred că produsele de panificaţie au o calitate mediocră. 27% dintre ei sunt mulțumiți, în timp ce 26% sunt dezamăgiţi de calitate pâinii.

Specialiștii susţin că nivelul calităţii produselor de panificaţie are legătură cu modul în care este organizată producția agricolă. Indiferent de opinia acestora, există câteva indicii care ne pot ajuta să detectăm care este pâinea de calitate.

Pâinea trebuie să fie proaspătă, moale dar densă. Dacă pâinea este moale și rămâne strânsă, mică, odată ce noi am strâns-o, atunci vorbim despre o pâine care nu are suficiente fibre.

Coaja dacă e prea deschisă nu are fibre, dacă e prea închisă timpul de fermentare la fel nu a fost respectat. Atunci când o tăiem (...) să nu existe dungi, să nu existe culori diferite în interiorul pâinii”, a declarat lector dr. Lygia Alexandrescu.

Cică o pâine nu s-a scumpit atât de mult

La rândul lor, reprezentații industriei de panificație se apără şi susţin că rețetele sunt adaptate gustului consumatorilor. Românii trebuie să se pregătească pentru noi scumpiri ale pâinii.

Explicaţia are legătură cu majorarea preţurilor la gaze și energie electrică. Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, Aurel Popescu, a declarat pentru TVR:

„Oamenii, când au auzit că se poate mări preţul la pâine din cauza costurilor exagerate care au apărut în ultimul timp, au comentat că nu ştiu ce se întâmplă în piaţă.

Dar creşterea de preţ e de 10, 20 de bani pe bucată de pâine, iar dacă îi văd pe jos nu se apleacă să îi ia.” Statisticile indică faptul că un român consumă, în medie, 78 de kilograme de pâine pe an. Cifrele sunt şi în acest caz peste media europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News